Nyheter

Trump ny president i USA: Kullsvart dag for klimaet

Det er usikkert om og hvordan valget i USA vil påvirke FNs klimatoppmøte som er i gang i Marrakech. Bildet er fra klimatoppmøtet i New York i 2014.
Det er usikkert om og hvordan valget i USA vil påvirke FNs klimatoppmøte som er i gang i Marrakech. Bildet er fra klimatoppmøtet i New York i 2014.
Bellona

Publiseringsdato: 9. november, 2016

Skrevet av: Ellen Viseth

- Kloden har ikke tid til fire år med en klimafornekter som president i USA, sier Bellona-leder Frederic Hauge. Han frykter store kullsubsidier og reversering av viktige klimalover.

– Klimaforhandlingene går videre som planlagt. Men svært mange her er bekymret for hva som skjer med USAs klimaengasjement de neste årene, sier direktør for Bellona Europa, Jonas Helseth, som er på plass i Marrakech.

Også Bellona-leder Frederic Hauge er svært bekymret etter valgresultatet i USA:

– Kloden har ikke tid til fire år med en aktiv klimafornekter som president i USA. Klimaendringene kommer raskere og er mer dramatiske enn verden hadde forutsett for bare kort tid siden. Med Trump som president og republikansk flertall i begge husene er vår bekymring stor, sier Hauge.

25 senatorer i miljøkomiteen har signert et brev hvor de uttrykker skepsis til Parisavtalen. I staten Washington stemte folket i går imot å innføre karbonskatt. Dette kan gi en pekepinn på hva vi har i vente.

– Det er lite som lover godt for de neste fire årene. Vi frykter store kull-subsidier og reversering av viktige lover. Dette er virkelig en kullsvart dag for klimaet, sier Hauge.

Han mener det er helt avgjørende for verden at Kina og EU nå går foran.

– Men dessverre kan man ikke bygge en mur rundt amerikanernes CO2-utslipp. Det er en skade USA kan påføre oss alle, sier Hauge.

Han sliter med å se lyspunkter for miljøet på en dag som denne.

– Jeg har stor tro på næringslivet i USA. Emission Performance Standard er vedtatt av høyesterett, og det vil heldigvis ta en del tid å gjøre eventuelle lovendringer.  Men en klimafornekter som amerikansk president var virkelig det siste verden trengte nå.