Nyheter

Stortingskandidater gikk opp til klimaeksamen

Publiseringsdato: 17. juni, 2009

Skrevet av: Elisabeth Sæther

Det var livlig debatt da SVs finnmarkskandidat Kirsti Bergstø og Andøya-ordfører Jonni Solsvik (H) var elever på Bellonas klimaskole i Andenes.

Bellona gjennomfører i disse dager en klimaskole for politikere om bord på Kallinika i Lofoten og Vesterålen. Tirsdag gikk stortingskandidater fra SV og Høyre opp til klimaeksamen.

Pensum på klimaskolen er Bellonas helhetlige klimaplan, og skoletimen avsluttes med en eksamen. Den måler deltakerne i miljøkunnskap og i egen klimapolitikk.

– Jeg er veldig imponert over det arbeidet Bellona har gjort med klimaplanen, særlig over bredden i arbeidet, uttalte Solsvik da skoletimen var ferdig. Han fikk karakteren C både i miljøkunnskap og i klimapolitikk.

Industri og klima

Kirsti Bergstø fikk C i miljøkunnskap og B i klimapolitikk. Hun var opptatt av å innlemme norsk industri som en del av klimaløsningen.

– For å løse klimakrisen må vi klare å se for oss hvilke arbeidsplasser som er en del av løsningen, og her mener jeg at norsk industri kan spille helt sentral rolle, sier Bergstø.

Bergstø understreker at SV og Bellona deler veldig mange av de samme klimamålsettingene.

– Med rapporter som Bellonas klimaplan, blir det lettere for oss i SV å utøve press ovenfor de andre partiene for å få gjennomslag for en bedre klimapolitikk, sier Bergstø.

Klima i et generasjonsperspektiv

Diskusjonen rundt klimavirkemidler gikk til tider livlig for seg, og Solsvik som også er andrekandidat for Nordland Høyre sin stortingsliste erkjente at også Høyre har et potensial for å utvikle egen klimapolitikk.

Videre understreket Solsvik at viktigheten av at lønnsomheten i klimatiltak må sees i et langsiktig perspektiv.

– Klimautfordringen er den største utfordringen menneskeheten står ovenfor, og må sees i et generasjonsperspektiv. Vi som politikere må åpne for at noen klimatiltak vil være dyre i dag, men lønnsomme på sikt, sa Solsvik.

 

Kontaktpersoner for Bellonas klimaskole: Tone Knudsen, fagrådgiver i Bellona: 95 13 31 99

Kontaktperson for presse: Tone Foss Aspevoll, informasjonsansvarlig i Bellona: 91 72 02 67