Nyheter

Ukas tips: Giftfri hage

Illustrasjon
Illustrasjon
Thinkstockphotos

Publiseringsdato: 11. juli, 2014

Sommeren byr på hyggelige stunder i egen hage. Men det er ikke bare gressplen og hekk som skyter i været i sommersolen. - Hvert år bruker norske hageeiere over 100 tonn sprøytemidler som i stor grad kunne vært unngått, sier Karl Kristensen, Bellonas miljøgiftekspert. - Det finnes dessuten alternativer som er mindre helse- og miljøskadelige enn andre, fortsetter han.

– Selv om det av og til er fristende å ty til sprøytemidler for å få bukt med ugress eller fjerne skadedyr er ikke dette en gunstig løsning verken for deg eller hagen din, forteller Karl Kristensen.

Sprøytemidler er giftstoffer som ikke bare dreper ugress, men også skader andre organismer det kommer i kontakt med, inkludert deg selv og din familie. I tillegg til å skade vår egen helse vil sprøytemidler kunne skade jordsmonn, nytteplanter, fugleliv og innsekter som er nødvendig for pollinering av mange viktige planter. Overdreven bruk av sprøytemidler kan være medvirkende til at for eksempel bie- og humlearter i økende grad forsvinner over store deler av verden.

– Ved å la være å bruke sprøytemidler får du en frodig og sunn hage som du ikke behøver å bekymre deg for uønskede giftvirkninger fra, oppfordrer Karl Kristensen. – Matplanter som du høster kan du dessuten spise med enda større trygghet, avslutter han.

Her er fire råd til hvordan vi kan gjøre hagene våre sunne og giftfrie:

1. Dropp sprøytemidlene.

2. Velg riktige planter og gi dem en fornuftig plassering. Slik står de sterkere mot ugresset

3. Bruk naturlig gjødsel fra kompost eller resirkulerte jordforbedringsprodukter. Slik unngår du spredning av forurensninger og kjemikalierester som kan følge med kunstgjødselproduktene

4. Luker du bort ugresset om våren, så sparer du deg selv for mer arbeid senere i sesongen. Dekker du til åpen jord med bark, blader eller gressklipp reduserer du ugressets vekstmuligheter.  

Dersom du likevel velger å bruke sprøytemidler bør du i det minste forsikre deg om at produktene er godkjent for bruk i Norge. Dette kan du gjøre ved å sjekke aktuelle produkter mot godkjenningslisten fra Mattilsynet:

http://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/plantevernmidler/godkjenning_av_plantevernmidler/#godkjente_produkter_og_virksomheter

Prosjekt giftfritt

Bellona jobber i år spesielt med å fase ut miljøgifter i alle produkter vi bruker og omgir oss med, gjennom å legge press på myndighetene til å få på plass merkeordninger og andre nødvendige tiltak. Skriv under på vår kampanje, så er du med oss i kampen for et giftfritt samfunn! Det koster ingenting, vi står bare sterkere.