Nyheter

Ukas tips: Hvordan velge riktig solkrem?

Publiseringsdato: 4. juli, 2014

Det er sommer og mange oppholder seg mye i solen. Da er det viktig å bruke solkrem som beskytter oss og barna våre mot skadelige mengder UV-stråler. - Noen solkremer inneholder stoffer som ikke er bra for helsen vår, mange av dem fordi de er hormonforstyrrende, forteller Karl Kristensen, Bellonas miljøgiftekspert. Se hvilke stoffer man bør styre unna når man kjøper solkrem.

Det er viktig å velge en solkrem som er fri for skadelige komponenter. Barn er dessuten spesielt utsatt for skadevirkninger både av UV-stråling fra solen og for skadelige stoffer i solkremene.

– Det finnes en lang liste over mulige skadestoffer som en solkrem kan inneholde, de kan være hormonforstyrrende, allergifremkallende og i verste fall, kreftfremkallende og skadelige for vår forplantningsevne, sier Karl Kristensen.

Svanemerke og EU-blomst

– Det enkleste er ofte å velge et produkt som er svanemerket eller merket med EU-blomsten. Disse merkene garanterer at solkremen de finnes på ikke inneholder giftstoffer det er restriksjoner på i Norden eller i EU, forteller Kristensen. Se oversikt over Svanemerkede solkremer lenger ned.

Hva skal man se etter?

Noen stoffer kan du kjenne igjen i varedeklarasjonen bakpå kremene, selv om det gjerne er lange vanskelige navn. Et tips kan være å skrive ned stoffene listet opp nedenfor før du går for å handle, eller laste ned Forbrukerrådets hormonsjekk-app (last ned fra Google play eller App store), som gjør at du kan skanne kremene mens du er i butikken.

– Det er viktig å huske på at ikke denne listen er fullt dekkende, understreker Karl Kristensen. – Det er fortsatt stoffer der ute som vi ikke har restriksjoner på og som vi vet for lite om. Det er dessuten viktig å huske på at andre land har andre regler enn oss, særlig utenfor EU, som gjør at solkrem du kjøper i utlandet kan inneholde flere giftstoffer enn de gjør her, sier han.

Unngå disse stoffene

 • D4 og D5 (siloksaner) er også kjent under navnene:
  • Cyclotetrasiloxane (D4)
  • Cyclopentasiloxane (D5)
  • Cyclomethicone
  • Tetracyclomethicone
  • Oktametylsyklotetrasiloksan
  • Pentacyclomethicone
  • Dekametylsyklopentasiloksan
  • Muskxylene
  • Muskxylol

Kilde: www.erdetfarlig.no

I tillegg bør solkremen ikke inneholde parabener eller stoffer som du kan være allergisk mot. For å vite om du er allergisk må du testes for dette hos en lege.

Prosjekt giftfritt

Bellona jobber i år spesielt med å fase ut miljøgifter i alle produkter vi bruker og omgir oss med, gjennom å legge press på myndighetene til å få på plass merkeordninger og andre nødvendige tiltak. Skriv under på vår kampanje, så er du med oss i kampen for et giftfritt samfunn! Det koster ingenting, vi står bare sterkere.

Les mer om Bellonas arbeid med miljøgifter her.

Nyttige linker:

Her finner du en oversikt over svanemerkede solkremer:

http://www.svanemerket.no/produkter/producttype/?m1=300013&m2=300036&pt=299204#prodList

Forbrukerrådet testet 25 solkremer for hormonforstyrrende stoffer i 2013, resultatet finner du her:

http://www.forbrukerradet.no/annet/blogg/handel/pressemeldinger/ny-test-inneholder-solkremen-din-skadelige-stoffer