Nyheter

Ukas tips: Hvordan velge riktig solkrem?

Publiseringsdato: 4. juli, 2014

Det er viktig å velge en solkrem som er fri for skadelige komponenter. Barn er dessuten spesielt utsatt for skadevirkninger både av UV-stråling fra solen og for skadelige stoffer i solkremene.

– Det finnes en lang liste over mulige skadestoffer som en solkrem kan inneholde, de kan være hormonforstyrrende, allergifremkallende og i verste fall, kreftfremkallende og skadelige for vår forplantningsevne, sier Karl Kristensen.

Svanemerke og EU-blomst

– Det enkleste er ofte å velge et produkt som er svanemerket eller merket med EU-blomsten. Disse merkene garanterer at solkremen de finnes på ikke inneholder giftstoffer det er restriksjoner på i Norden eller i EU, forteller Kristensen. Se oversikt over Svanemerkede solkremer lenger ned.

Hva skal man se etter?

Noen stoffer kan du kjenne igjen i varedeklarasjonen bakpå kremene, selv om det gjerne er lange vanskelige navn. Et tips kan være å skrive ned stoffene listet opp nedenfor før du går for å handle, eller laste ned Forbrukerrådets hormonsjekk-app (last ned fra Google play eller App store), som gjør at du kan skanne kremene mens du er i butikken.

– Det er viktig å huske på at ikke denne listen er fullt dekkende, understreker Karl Kristensen. – Det er fortsatt stoffer der ute som vi ikke har restriksjoner på og som vi vet for lite om. Det er dessuten viktig å huske på at andre land har andre regler enn oss, særlig utenfor EU, som gjør at solkrem du kjøper i utlandet kan inneholde flere giftstoffer enn de gjør her, sier han.

Unngå disse stoffene

 • D4 og D5 (siloksaner) er også kjent under navnene:
  • Cyclotetrasiloxane (D4)
  • Cyclopentasiloxane (D5)
  • Cyclomethicone
  • Tetracyclomethicone
  • Oktametylsyklotetrasiloksan
  • Pentacyclomethicone
  • Dekametylsyklopentasiloksan
  • Muskxylene
  • Muskxylol

Kilde: www.erdetfarlig.no

I tillegg bør solkremen ikke inneholde parabener eller stoffer som du kan være allergisk mot. For å vite om du er allergisk må du testes for dette hos en lege.

Prosjekt giftfritt

Bellona jobber i år spesielt med å fase ut miljøgifter i alle produkter vi bruker og omgir oss med, gjennom å legge press på myndighetene til å få på plass merkeordninger og andre nødvendige tiltak. Skriv under på vår kampanje, så er du med oss i kampen for et giftfritt samfunn! Det koster ingenting, vi står bare sterkere.

Les mer om Bellonas arbeid med miljøgifter her.

Nyttige linker:

Her finner du en oversikt over svanemerkede solkremer:

http://www.svanemerket.no/produkter/producttype/?m1=300013&m2=300036&pt=299204#prodList

Forbrukerrådet testet 25 solkremer for hormonforstyrrende stoffer i 2013, resultatet finner du her:

http://www.forbrukerradet.no/annet/blogg/handel/pressemeldinger/ny-test-inneholder-solkremen-din-skadelige-stoffer