Nyheter

Bolærne for alle!

Publiseringsdato: 19. oktober, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

Brunstad Conference Center (BCC) og Skifte Eiendom er kommet til enighet om at Smiths Venner frasier seg Østre Bolærne. Folkeaksjonen Bolærnes venner vant dermed fram og Bolærne blir for alle.

I en pressemelding fra Skifte Eiendom tirsdag ettermiddag går det fram at Vestfold fylkeskommune overtar Østre Bolærne. Brunstad Conference Center (BCC) og Skifte Eiendom er kommet til enighet om at BCC frasier seg retten til eiendommen og overtar i stedet Forsvarets andel av eiendommen Syningen i Ål i Hallingdal.

I pressemeldingen står det:

Vestfold Fylkeskommune overtar eiendommen Østre Bolærne til 16,5 millioner kroner. I tillegg til taksten på 14 millioner kroner skyter Miljøverndepartementet ved Direktoratet for Naturforvaltning inn 2,5 millioner kroner for å sikre friluftsinteressene for allmennheten.

(…) – Dette har vært en komplisert sak som har engasjert mange. Vi er godt fornøyd med resultatet og mener det ivaretar interessene til alle parter på best mulig måte, i tillegg til å innfri Stortingets krav. Jeg vil gi ros til både BCC og Vestfold fylkeskommunen som har vært konstruktive for å finne løsninger i denne prosessen, sier direktør i Skifte Eiendom, Sverre Tiltnes.

–> At fylkeskommunen overtar Østre Bolærne, var også kravet til Folkeaksjonen Bolærnes venner. Folkeaksjonen ble spontant startet 1. juni i år som en reaksjon på at Østre Bolærne skulle selges til Smiths Venner og dermed ikke være tilgjengelig for alle.

Bredden i folkeaksjonen ble demonstrert søndag 6. juni da rundt 700 båter – med anslagsvis 3000 personer tok turen til Bolærne for å ”ta øya tilbake”. Der ble det holdt appeller ved bl.a. fylkesordfører i Vestfold Anne Rygh Pedersen, stortingsrepresentant Inga Marthe Torkhildsen (SV), varaordfører på Nøtterøy Erik Holmelin (H), Bellona-leder Frederic Hauge og lokal ildsjel Odd Eilerås. Under aksjonen ble det samlet inn 8468 underskrifter som mandag 14. juni ble overlevert stortingets forsvarskomité. Den samme komiteen avgjorde sent på kvelden 15. juni at salget av Østre Bolærne måtte omgjøres.

Bellona er svært glade for utfallet av saken og at folkeaksjonen vant fram.