Nyheter

Ny oljelekkasje på Statfjord A

(Foto: Øyvind Haugen / StatoilHydro)

Publiseringsdato: 24. mai, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

StatoilHydro har evakuert de fleste arbeiderne på Statfjord A, etter at nok en oljelekkasje er blitt bekreftet. - Nå må all oljevernberedskap mobiliseres, sier Frederic Hauge.

Olje har allerede lekket ut i sjøen, men det er foreløpig uklart hvor stort omfanget kan bli. Av et mannskap på 217 er 61 fortsatt igjen på plattformen, og de jobber på spreng med å begrense utslippene.

Ifølge aftenposten.no skal oljevernfartøy være i ferd med å prøve å få oversikt over oljeutslippene som ble oppdaget i dag morges.

– Nå må all oljevernberedskap mobilisieres. Samtidig må sikkerheten til de som er igjen settes i høysete. Vi frykter at dette kan utvide seg, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Så sent som i desember var det en oljelekkasje ved samme plattform i Nordsjøen. Ulykken den gang var Norgeshistoriens neststørste. Nærmere 4.000 kubikkmeter olje lakk ut fra et rør under bøyelasting.

Denne gang er det lekkasje i utstyrsskaftet i et av de tre bena som plattformen står på.

– Dette er nok et eksempel på at industrien ikke er i stand til å gå inn i sårbare områder, sier Hauge.

Bellona har lenge advart om at sikkerheten ikke tas alvorlig nok i StatoilHydro, og mener at det må komme strengere restriksjoner på oljevirksomhet, spesielt i sårbare områder.