Nyheter

Varsler markering mot Pedersen

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap).
(foto: scanpix/regjeringen)

Publiseringsdato: 10. juni, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) kommer til Værøy i morgen. Der vil hun bli møtt av representanter fra Kystfiskarlaget og Bellona.

Bellona og Kystfiskarlaget vil uttrykke sin motstand mot seismikkskyting i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen når fiskeriminister Helga Pedersen kommer til Værøy i morgen, onsdag 11. juni. Markeringen er et initiativ fra Værøy Fiskarlag.

Fiskeriministeren er invitert til Værøy for å åpne øyas nye havn kl 14.30. Hun ankommer øya med helikopter kl 14.00.

– Pedersen kommer til å møte noen rasende og oppgitte fiskere. Vi håper hun nå vil lytte til oss, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.

Strid med fiskerne

Fiskerne ligger i dobbelt rettslig strid med staten om dagen. Fiskarlaget er i disse dager i rettssak mot Fiskeridirektoratet, som har stengt årets Blåkveitefiske for å slippe til seismikkskyting. Fiskarlaget mener stengingen av havet for fiske er ulovlig, og krever det gjenåpnet.

Tirsdag (10.06.08) leverte Norges Kystfiskarlag sammen med Bellona sin begjæring til Namsretten, for å få stanset seismikkskytingen. De mener den er ulovlig og må opphøre snarest.

Dødelig

Seismikk brukes for å lete etter oljeforekomster ved å skyte med luftkanoner fra skip og ned mot havbunnen. Grunnet det voldsomme trykket fra luftkanonene er noen av konsekvensene av seismikk dødelighet for egg og yngel i umiddelbar nærhet.

Dette er kritisk i de sårbare gyteområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, mener Bellona og Kystfiskarlaget.