Nyheter

– Tar ikke hensyn til sårbare havområder

Miljøvernminister Erik Solheim (SV)
(Foto: MD/Bjørn H Stuedal)

Publiseringsdato: 3. april, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

– Naturmangfoldloven kunne gitt oljefrie områder. Den sjansen har regjeringen latt gå fra seg, sier fagrådgiver i Bellona Elisabeth Sæther.

Regjeringen la i dag fram sitt forslag til Naturmangfoldloven. Dette er den største og viktigste naturloven som er lagt fram i Norge, men gir begrensninger kun i inntil 12 nautiske mil utenfor kysten.

– Det er veldig skuffende at Naturmangfoldloven knapt gir oljeindustrien noen juridiske begrensninger i sårbare havområder. Det burde naturlig ha hørt hjemme her, sier Sæther.

Største og viktigste

– Dette er den største og viktigste naturloven som er lagt fram i Norge. Den regulerer hvordan vi kan ta vare på naturen der det ikke er vernede områder, sa miljøvernminister Erik Solheim da han presenterte det nye lovforslaget.

På spørsmål om hensyn til petroleumsvirksomhet i Naturmangfoldloven, svarte Solheim at det også i denne loven er inngått kompromisser.

Landsbruksminister Lars Peder Brekk og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen deltok også på lanseringen fredag.

– Loven er bra for alle som er glad i havet og dem som skal høste av det, sa Pedersen.

– Mesteparten av oljevirksomheten vil foregå lenger ut enn 12 nautiske mil fra land. Dette tar ikke Pedersen og regjeringen hensyn, og legger heller ikke i denne loven noen restriksjoner på oljevirksomhet, sier Sæther.

Her finner du Regjeringens presentasjon av Naturmangfoldloven.

For presse: kontaktinformasjon:
Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona: 97 52 79 54
Christine Karlsen, jurist og avdelingsleder i Bellona: 95 16 78 14
Tone Foss Aspevoll, informasjonsrådgiver i Bellona: 91 72 02 67