Nyheter

Fortsatt flertall mot oljeboring i nord

Reine i Lofoten en sommerkveld i 2007
(Foto: Frokor/Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 17. august, 2009

Skrevet av: Annicken Vargel

En ny meningsmåling viser fremdeles flertall mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. – Den vedvarende skepsisen må gjøre inntrykk på politikerne som går til valg for oljeboring, sier Elisabeth Sæther i Bellona.

Blant befolkningen i Nord-Norge er det fremdeles et sterkt flertall som er mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. I en undersøkelse foretatt av Respons analyse kommer det frem at 47 prosent av befolkningen i nord er mot, mens 38 prosent er for.

– Dette viser at oljemotstanden fortsatt er sterk, sier Elisabeth Sæther i Bellona.

Finnes alternativer til olje

Hun tror at den sterke motstanden kommer av at befolkningen ser at det finnes alternative næringsveier.

– Vi tror at mange oljemotstandere ser at Nord-Norge har muligheter innen fornybare resurser og at de ikke er avhengig av olje for å skaffe arbeidsplasser, sier Sæther.

– Og den store skepsisen i folket burde gjøre inntrykk på politikerne som nå går til valg for oljeboring.

 

Glad miljøvernminister

– Dette er en fantastisk gledelig måling. Forrige gang man tok opp målingen, hadde dette ikke vært noe tema. Nå har dette spørsmålet vært diskutert gjennom hele sommeren. At det er et klart flertall som sier nei til oljeboring er en stor oppmuntring for miljøpartiet SV, men også for alle andre motstandere av utbygging, sier Solheim til NTB.

 

Advarer mot propaganda

Lederartikkelen i dagens Nordlys advarer mot å ta alle positive rapporter fra oljeforkjemperne for god fisk:

”Vi advarer mot nye rapporter fra Statoil, NHO, OLF eller andre som lokker med tusenvis av nye arbeidsplasser i leverandørindustrien. Det er utopi at vi skal bygge en parallell industri i nord i konkurranse med sørnorske bedriftene med 40 års forsprang i oljenæringen.”

– Dette er vi i Bellona helt enige i. Det er alt for mange festtaler som preger oljedebatten, nå er det på tide med en ordentlig og saklig diskusjon, sier Elisabeth Sæther i Bellona.

bodytextimage_elisabeth-sather-i-kallinika.JPG Photo: (Foto: Tone Foss Aspevoll)