Nyheter

Tett på oljesølet

Oljefilm på havoverflaten - Bellona-leder Frederic Hauge er selv tilstede og observerer oljesølet etter Deepwater Horizon-forliset i Mexicogulfen.
Foto: Blake Gordon

Publiseringsdato: 6. mai, 2010

Skrevet av: Ruth Astrid Sæter

Bellona-leder Frederic Hauge var i går på sjøen utenfor kysten av Louisiana, og fikk gransket oljesølet fra den løpske oljebrønnen på nært hold.

– Jeg er ikke imponert over oppryddingsarbeidet BP har gjort så langt, sier Frederic Hauge, som i går var ute på sjøen i flere timer for å observere oljesølet som fortsatt strømmer ut i havet fra 1500 meters havdyp.

Full lekkasje i to uker

Det er nå gått drøyt to uker siden eksplosjonen på boreriggen Deepwater Horizon, som sank etter to døgn med ukontrollert brann ombord. 11 mennesker omkom som følge av eksplosjonen. 115 besetningsmedlemmer ble evakuert fra riggen. Siden Deepwater Horizon sank har stadig større mengder olje lekket ut fra oljebrønnen, og man frykter den største miljøkatastrofen i USAs historie dersom man ikke får stanset lekkasjen og ryddet bort oljen.

bodytextimage_Oksyderende-olje.jpg Photo: Foto: Blake Gordon

Enorme dimensjoner

Hauge har med selvsyn sett hvilke enorme dimensjoner det er over oljesølet i gulfen – og hvilke mengder kjemikalier som brukes i forsøket med å rydde opp i sølet.

– Jeg mener at BP burde ha greid å samle opp mye mer av oljen enn det de har greid så langt, sier Hauge.

Bellonas team, som består av Frederic Hauge, Magnus Borgen, Jonathan Temple og Charles Digges, har vært på plass i Louisiana siden søndag kveld.

Alle foto: Blake Gordon/www.blakegordon.com

bodytextimage_SynligOlje.jpg Photo: Foto: Blake Gordon

bodytextimage_DispergertOlje.jpg Photo: Foto: Blake Gordon