Nyheter

– Uansvarlig å åpne Gullfaks C

Publiseringsdato: 23. juli, 2010

Skrevet av: Ola Innset

Statoil har nå gjenåpnet Gullfaks C som har vært stengt i drøye to måneder. Bellonas fagavdeling har undersøkt situasjonen og mener at dette ikke er forsvarlig. – Dette er svært uansvarlig av Statoil, sier Frederic Hauge.

Gullfaks C ble stengt i mai etter at Statoil, i en hendelse som har mange likhetstrekk med foranledningen til katastrofen i Mexico-golfen, for tredje gang mistet kontrollen på trykket i en av brønnene.

Egne undersøkelser

Både Statoil og Petroleumstilsynet har vært svært sparsomme med informasjon om hva som faktisk pågår, og Bellona har derfor brukt store ressurser på å skaffe oversikt over situasjonen som Statoil nå mener at de har under kontroll.

Dette har resultert i et åtte sider langt dokument hvor Bellonas fagavdeling konkluderer med at trykket i brønnen fortsatt er unormalt høyt, og at Statoil ikke kan være sikre på at situasjonen er under kontroll.

Last ned dokumentet i boksen til høyre på siden.

Tar snarveier

– Dette er urovekkende, og svært bekymringsfullt, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Dette viser at Statoil er villige til å ta store snarveier når det gjelder sikkerhet. De store økonomiske tapene i oljebransjen presser på for dårlige og midlertidige løsninger.

Ukultur

Hauge er opprørt over det han oppfatter som Statoils hemmelighetskremmeri. Blant annet sendte Bellona i begynnelsen av juni 29 konkrete spørsmål til Statoil uten en gang å få en bekreftelse på at brevet var mottatt.

– Vi er misfornøyd med den manglende åpenheten både hos Statoil og petroleumstilsynet. Dette er utvilsomt i allmennhetens interesse, og hvordan skal vi kunne stole på Statoil når vi ikke en gang kan få vite hva som skjer? Spør han, og legger til:

– Jeg håper at når politikerne kommer hjem fra sommer ferie setter de seg ned, og ser på den ukulturen som hersker i det statseide norske oljeselskapet.

Last ned brevet med de 29 spørsmålene i boksen til høyre på siden.