Nyheter

– Arbeiderpartiet lar seg styre av særinteresser og LO

Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona

Publiseringsdato: 31. januar, 2013

Skrevet av: Magnus Borgen

Et markant flertall i Arbeiderpartiets programkomité gikk onsdag kveld inn for konsekvensutredning av sårbare områder i nord. – Arbeiderpartiets snuoperasjon er trist for et fantastisk matproduserende område. Men dette er ikke en tapt sak. Bellona kommer til å kjempe hardt for å skjerme denne naturrike delen av Norge fri for oljevirksomhet, sier en kamplysten Bellona-leder Frederic Hauge.

Arbeiderpartiet bryter med Regjeringens politikk gjennom åtte år når et markant flertall i partiets programkomité går inn for konsekvensutredning i de meget sårbare havområdene utenfor Lofoten.

 -Vi går inn for å innføre en konsekvensutredning av uåpnede havområdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II. Når utredningen foreligger vil vi ta stilling til om det skal åpnes for petroleumsvirksomhet, sier Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet til NRK onsdag kveld.

 Utspillet fra Pedersen får Bellona til å reagere:

-Det er utrolig trist at Arbeiderpartiet ser ut til å være et parti der særinteresser og LO bestemmer. Utspillet fra Helga Pedersen er selve symbolet på en grådighet uten sidestykke. I kveld har kraftsosialistene i Arbeiderpartiet blitt oljesosialister, sier Frederic Hauge.

 

-Topptunge beslutninger uten kontakt med grasrota

Bellona-lederen viser til at det er Arbeiderpartiets landsmøte som formelt må bestemme om programkomiteens forslag blir offisiell politikk, og lover å holde trykket oppe.

 -Jeg har brukt over 30 år av livet mitt på å kjempe mot oljevirksomhet i disse sårbare områdene, sier Hauge.

 Han viser til tidligere suksess med å holde oljeindustrien unna de sårbare områdene.

 -Vi Bellona stoppet dette rett før valget i 2001, da vi lå med båten vår Kallinika utenfor Røst. Vi vant det slaget, og vi har definitivt ikke tenkt til å gi oss nå. Jeg garanterer at Bellona kommer til gjøre denne saken til en het potet for enhver politisk koalisjon i valgkampen, sier Hauge.

 En av årsakene til at han mener det er nyttig å slåss er at Arbeiderpartiet toppledelse ifølge Hauge neppe har god kontakt med grasrota i denne saken.

-Meningsmålinger har vist at det er et flertall mot oljeboring i befolkningen. Ledelsen i Arbeiderpartiet lytter åpenbart mer på oljeindustrien og LO enn på velgerne. Dette er en topptung beslutninger som ignorerer grasrotas skepsis, sier Hauge.

 Hauge mener også utspillet er et hån mot Regjeringens egne natur- og miljøfaglige forvaltningsetater.

 -Det at Ap nå går inn for å eksponere Lofoten for oljevirksomhet er en ren politisk beslutning. Statens natur- og miljøfaglige kompetanse blir totalt oversett i oljeiveren, sier Hauge.

 

-SV-ledelsen må vise seg frem

Bellona-lederen forventer nå at SV nå viser seg som et godt miljøparti i den rødgrønne regjeringen.

 -Dersom SV skal kunne vise at det gir noen mening å ha partiet i regjering, er det nå SV-ledelsen må vise seg fram som politikere med gjennomslagskraft, avslutter Frederic Hauge.