Nyheter

Bellona klare til kamp sammen med Natur og Ungdom i Lofoten

@Bellona

Publiseringsdato: 31. juli, 2013

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

- Det er som å komme hjem, innledet Bellona-leder Frederic Hauge da han var med på åpningen av Natur og Ungdom (NU) sin sommerleir i Henningsvær tirsdag 30. juli. Kampen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja står i sentrum. – Jeg er klar, har dere kjetting? Avsluttet Hauge i sin tale, til trampeklapp fra salen.

Bellona er på plass i Henningsvær med båten Kallinika. Slaget om Lofoten har stått før, hele fire ganger. Hver gang har miljøbevegelsen, med Bellona og NU i spissen, vunnet mot oljelobbyen. – Denne gangen handler det om å oppnå varig vern av områdene, presiserer Sigurd Enge, fast inventar på Kallinika og erfaren oljebekjemper for Bellona i Lofoten. – Dersom det blir blå-blå regjering til høsten gjelder det å mobilisere. Jeg sier som NU-Silje sa under åpningstalen av sommerleiren i går; Lofoten får de aldri, legger han til.

Mobilisering betyr noen ganger sivil ulydighet, derfor dro Bellona-båten onsdag ut på aksjonstrening med et tjuetalls NU-ere og Folkeaksjonen. – Sivil ulydighet er en sikkerhetsventil for demokratiet, konstaterer Frederic Hauge. – Dersom tempoet i oljevirksomheten overkjører byråkratiske prosesser går vi til aksjon. Lofoten, Vesterålen og Senja skal holdes frie for olje, konkluderer han bestemt.

Flesteparten av de unge deltakerne samt Folkeaksjonens representant ikledde seg derfor overlevelsesdrakter og hoppet i havet som aksjonstrening. Flere av dem bar skilt med budskapet «Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja». På tross av skikkelig Lofot-vær til sjøs var det en gjeng fornøyde ungdommer som la til kai noen timer senere. – Beste båtturen noensinne, var blant betegnelsene som kunne høres.

bodytextimage_MarleneS_16.jpg Photo: @Bellona

Unge engasjert i miljøet

Da Norsk Gallup la fram resultatet fra sitt Klimabarometer tidligere i sommer var et av lyspunktene at unge bryr seg mer om miljø og klima enn før. NUs sommerleir samler i år 400 unge, 100 av dem kommer fra verden rundt og så langveisfra som Nigeria, resten fra hele Norge. Alle er opptatt av miljøet, alle er enige om at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal åpnes for oljevirksomhet. – Norge, som verdens rikeste land, kan ikke be andre land om å la oljen ligge uten å gjøre det selv, når det er vi som har tjent oss rike på den, sa deltaker Marlene (16).

Deltakerne fra Nigeria fortalte at de allerede merker effektene av den globale oppvarmingen. – Vi spiser den torsken som står i fare hvis det blir åpnet for oljeutvinning i Lofoten, fortalte Adesuwa (26).

bodytextimage_P1080889.jpg Photo: @Bellona

Valgår = kampår

Selv om både Natur og Ungdom og Bellona har stått på barrikadene for Lofoten, Vesterålen og Senja i over tjue år er fortsatt dette en av de viktigste sakene i dag, i 2013. – Miljøsaken binder alle andre saker sammen, sa en NU-deltaker. Få uker fra stortingsvalget er det dermed desto viktigere å mobilisere.

– I tillegg til å være avgjørende for norsk fiskeri- og turistnæring kan denne saken være et vendepunkt for Norges rolle i internasjonal klimasammenheng, forklarer Sigurd Enge. – Hvis ikke grensa går ved disse sårbare områdene, hvor skal da oljeindustri stoppes?

Førstkommende lørdag er det duket for politikerdebatt om nettopp det. Samtlige partier, blå som rød, møtes da i Kabelvåg, der det skal holdes folkefest for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Det gjenstår å se hvor festlig det blir for politikerne som ønsker åpning av områdene.

– Hva skal vi egentlig med oljen? Spør Frederic Hauge retorisk. Han har nettopp kjørt fra Oslo til Lofoten i siste skrik innen elbil, Tesla Model S og er klar til å utfordre politikerne, tradisjonen tro. – La oss utkonkurrere hele oljeindustrien. Så fort det finnes bedre alternativer vil Statoil, Ola Borten Moe og de andre petroholikerne raskt måtte se seg slått, og det er ikke lenge til. Fossilt er ut, fornybart er inn, avslutter han med et glis.

Flere bilder og nytt fra Kallinika i Lofoten finner du på vår Facebook-side.

bodytextimage_P1080900.jpg Photo: @Bellona