Nyheter

Julestrid setter oljeleting i nord på vent

Silje Lundberg
Silje Lundberg

Publiseringsdato: 19. desember, 2014

I dag var det ventet at regjeringen ville legge frem utlysningen av nye blokker til oljeindustrien i Barentshavet sørøst gjennom 23. konsesjonsrunde. Statsråd kom og gikk, uten at noen nye områder er lyst ut. - Dette viser at oljeboring i nord nok en gang skaper hodebry for en norsk regjering, sier Silje Lundberg, fagrådgiver i Bellona.

Tord Lien har tidligere varslet at utlysningen til 23. konsesjonsrunde skulle komme før nyttår. Men årets siste statsråd ble gjennomført uten at Tord Lien kunne oppfylle løftet sitt. Dette må bety at Venstre og KrF har fått presset Regjeringen til å utsette saken.

– Det er fantastiske julenyheter at Tord Lien ikke har fått gjennomført sin foreslåtte oljepolitikk. Det ville ikke bare vært en katastrofe for klima, men også for det marine miljøet i Barentshavet.

Nå krever Bellona at Venstre og KRF står knallhardt på følgende tre krav overfor regjeringen, og viser at de ikke lar en miljøfiendtlig regjering sitte på deres nåde.

1) 23. konsesjonsrunde utsettes til etter at forvaltningsplanen for Barentshavet er oppdatert. Det nye område i Barentshavet sørøst er ikke en del av det omfattende faglige grunnlaget som har samlet inn gjennom en årrekke.

2) Når utlysningen kommer må del følge alle faglige anbefalinger fra Miljødirektoratet og Polarinstituttet. Dette innebærer at blokkene nordøst i Barentshavet sørøst, samt de nordlige blokkene i Barentshavet sør, ikke kan lyses ut

3) Regjeringen må legge polarinstituttet sin definisjon av iskantsonen til grunn for all fremtidig politikk i Barentshavet.

For mer info: Kontakt Silje Lundberg i Bellona på 91 33 17 29.