Nyheter

Bellona anmelder Statoil for Statfjord B-lekkasje

Frederic Hauge
Frederic Hauge
Dag Thorenfeldt

Publiseringsdato: 17. desember, 2013

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit, Andreas Kokkvoll Tveit

– Det er svært alvorlig at det enda en gang må etterforskes at det lekker kjemikalier fra en av Statoils avfallsbrønner, sier Bellonas Frederic Hauge.

Bellona sendte i går en anmeldelse av Statoil for tonnevis av kjemikalielekkasjer fra en avfallsbrønn på Statfjord B. Utslippet har ifølge Statoils egen rapport pågått i perioden mai til juli 2013, men det kan ikke utelukkes at tidsrommet strekker seg lengre.

– Statoil mangler læringsevner

Lekkasjene har funnet sted på et tidspunkt der Statoil bestemt hevder å ha gjennomført store forbedringer når det gjelder kontrollen på avfallsbrønnene sine.

– Hver gang Statoil har gjort noe ulovlig, bedyrer de at de har lært av sine egne feil. De har sannelig nok feil å lære av, problemet er at det går så dårlig med læringsprosessene.

Hauge peker på at Statoil har hevdet at de har lagt om arbeidet med avfallsbrønnene. Det finnes en rekke liknende tilfeller de siste årene.

Til TU tidligere i år sa Statoils pressetalsmann Ørjan Heradstveit følgende:

– Våre rutiner for håndtering av avfallsbrønner før og etter 2010 kan ikke sammenlignes, sier Heradstveit.

Bryter med nullutslippsmålet

Bellona-leder Frederic Hauge er lite imponert.

– Dette viser at oljeindustrien bryter det som var Stortingets forutsetninger for å få bevege seg nordover – at de kunne oppfylle visjonen om nullutslipp. De har prøvd seg med å feie kjemikaliene sine under teppet, og nå popper det opp igjen, sier Hauge.

Last ned hele anmeldelsen her:

Anmeldelse Statfjord B avfallsbrønn des 2013