Nyheter

Fikk medalje av kongen

Styreleder i Sahara Forest Project, Lars Myren, mottar medalje av Hans Majestet Kong Abdullah II av Jordan. Ved siden av kongen står Dronning Rania av Jordan.
Styreleder i Sahara Forest Project, Lars Myren, mottar medalje av Hans Majestet Kong Abdullah II av Jordan. Ved siden av kongen står Dronning Rania av Jordan.

Publiseringsdato: 6. mars, 2024

Skrevet av: Signy Fardal

Bellona-initiativet Sahara Forest Project mottok nylig en «Silver Jubilee Medal» av Kong Abdullah II av Jordan. – Et stolt øyeblikk for hele Sahara Forest Project-familien, sier daglig leder i SFP, Kjetil Stake.  

Under en høytidlig sermoni i Aqaba i Jordan mottok styreleder Lars Myhren medaljen på vegne av Sahara Forest Project.

– Dette er en ære som vi mottar med stor ydmykhet og stolthet, og det gir oss enda mer motivasjon til å fortsette vårt arbeid i Jordan, sa Myhren da medaljen ble overrakt av Kong Abdullah, som hadde Dronning Rania ved sin side.

Sahara Forest Project var ett av 15 lokale selskaper som mottok denne anerkjennelsen for «enestående prestasjon» fra den Jordanske kongen.

Gjør ørkenen grønn

Stiftelsen Sahara Forest Project ble etablert av Bellona og tre eksterne partnere i 2010. Målet er å gjøre ørkenen grønn ved å utnytte sol, saltvann og moderne teknologi til å skape et drivverdig system for å dyrke mat i ørkenen. Etter et vellykket pilotprosjekt i Qatar åpnet et demonstrasjonsanlegg like utenfor Aqaba i Jordan i september 2017.

– Sahara Forest Project har de siste syv årene hatt drift på anlegget i Aqaba og vist at det er mulig å produsere grønnsaker av høy kvalitet til konkurransedyktige avlinger og priser, samtidig som ørkenen i Aqaba revegeteres ved bruk av solenergi og avsaltet saltvann. Resultatene våre har fått anerkjennelse av ble blant andre FN i den ferske IPPC-rapporten med en helsides case-studie om hvordan landbruket kan bidra til å nå målet på 1,5 grader, forteller Stake.

Sahara Forest Project planlegger å bygge videre på de lovende resultatene fra den nåværende driften.

Skal utvide

– Vi skal utvide drivhusene i Aqaba for å produsere opptil 2000 tonn grønnsaker hvert år. Energien som trengs vil utelukkende komme fra solenergi, og vannet vil komme fra Rødehavet. I samarbeid med det norske selskapet FSubsea skal vannet produseres på den mest miljøvennlige måten ved havbunnen. Ambisjonen er også å skalere opp opplæringsprogrammet «She Grows» hvor vi utdanner kvinnelige hovedfagsstudenter i klimasmart landbruksutvikling, forteller Stake.

I en reportasje om medaljeutdelingen i den lokale avisa Jordan News sa Espen Lindbeck, Norges ambassadør i Amman, at Sahara Forest Project er et godt eksempel på de gode relasjonene som Jordan og Norge har hatt opp igjennom årene.

– Dette er et prosjekt som Norges regjering stolt støtter, og vi er enda mer stolte over å se denne banebrytende teknologien bli implementert i Jordan, sa Lindbeck.  

Les mer om Sahara Forest Project her.