Nyheter

Vellykket elbilprosjekt i Stavanger

Elbil i tjeneste for en pakkedistributør.
ELCIDIS

Publiseringsdato: 20. desember, 2002

Skrevet av: Sondre Grinna

Det EU-støttede elbilprosjektet ELCIDIS er nå avsluttet. Prosjektet prøvde ut elbiler til varedistribusjon i seks europeiske byer, inkludert Stavanger. Mange positive og nyttige erfaringer er nå samlet i en fersk rapport.

 

 

I Stavanger testet man 8 elektriske kjøretøy. 7 av disse var varebiler; Peugeot Partner og Citroën Berlingo, og en Mercedes Sprinter Van. Med på testen var Lyse Energi, Statens Vegvesen Rogaland, Stavanger Kommune og Posten. Prosjektleder i Norge var den kjente solenergieksperten Harald Røstvik.

Bilene har kjørt daglige ruter med en lengde på 25 til 55 km. Grunnen til at rutene ikke var lengre, er ikke rekkeviddebegrensninger men at behovet ikke var større. Ved én anledning var man helt oppe i 90 km. Hastigheten var opp til 90 km/t men som oftest mellom 30 og 50 km/t.

Kort payback-tid mulig
En av bilene som ennå må betegnes som en prototype, Sprinteren, hadde ikke uventet en rekke driftsstans. De andre bilene hadde overraskende få problemer i følge rapporten fra prosjektet. Disse kjørte tilsammen 54.000 km i løpet.

Elbiler koster fremdeles mye på grunn av at dette er ennå relativ ny teknologi som produseres i små serier. Imidlertid sparer man drivstoffutgifter, og vedlikeholdsutgiftene er lave forutsatt at batteriet holder. Rapporten fra prosjektet hevder at man i Norge vil kunne ha en payback-tid på kun 1,5 til 3 år, selv om den også kan bli høyere.

Høst disse erfaringene
Selv om erfaringene i det store og hele er positive, peker rapporten også på noen dårlige. Disse kan stort sett unngås ved å ta noen enkle forhåndsregler før man kjøper bilen. Vi anbefaler alle som skal bruke elbil i varetransport, å høste erfaringene fra ELCIDIS-prosjektet. Gå inn på ELCIDIS hjemmesider og last ned rapporten.