Nyheter

Merkedag for hydrogenbilene

ffc99a911e1f9013361d26ff80981463
Toyotas hydrogenbil FCHV-4

Publiseringsdato: 2. desember, 2002

Skrevet av: Sondre Grinna

”Dette er en merkedag for utviklingen av hydrogenbilen” smiler Isak Oksvold i Bellona fornøyd. ”For første gang skal hydrogenbilene slippes løs på vanlige kunder, og det skal bli spennende å følge med på hvor godt bilene blir mottatt.”

Toyota er første bilfabrikk som leaser ut hydrogenbiler til vanlige forbrukere. De planlegger å få ut 20 biler i løpet av det nærmeste året. Bilene vil fungere som en forbrukertest.

Kundene er ikke helt tilfeldig valgt. I Japan vil Kabinettsekreteriatet og tre ulike departementer få de første bilene. ”Snakk om forankring i hjemlandet!” sier Oksvold. I USA skal to biler til University of California, en til Davis og en til Irvine i følge Bilnorge.no.

Leieprisen er heller ikke for hvermansen. Kontrakten som varer tre år har en leiepris på 70.000 kr måneden. ”Mye penger, men ikke galt tatt i betraktning hvor nytt dette er. Trolig har Toyota sponset bilene godt. Det er selvfølgelig ikke disse prisene vi snakker om når vi hevder at dette er fremtidens bil” sier Oksvold.

Honda er neste fabrikk ut i følge Fuel Cell Today. De får trolig sin godkjenning av bilene i dag. DaimlerChrysler er i gang neste år blant annet med det europeiske bussprogrammet CUTE. Deretter kommer bilfabrikkene på rekke og rad.