Nyheter

Honda klare med brenselcellebiler om tre-fire år

Hondas nye FCX brenselcellebil.
Foto: Honda

Publiseringsdato: 12. januar, 2006

Skrevet av: Isak Oksvold

På North American International Auto Show i Detroit annonserte Honda denne uken at de vil sette sin nye FCX brenselcellebil i masseproduksjon om tre-fire år. Bilen representerer ny design og lure løsninger både på lagring av hydrogen og på brenselceller.

Den nye FCX brenselcellebilen ble vist fram for første gang for omtrent fire måneder siden. I følge Honda er designet unikt for en brenselcellebil; den har et svært lavt tyngdepunkt og romslig kupé, noe som gir god komfort og kjøreglede.

Forbedret brenselcelle
Brenselcellene i nye Honda FCX er orientert vertikalt hvor oksygen og hydrogen føres inn fra toppen av cellen og hvor restproduktet, vann, renner ut under cellen. En slik orientering hjelper på egenskapene ved kaldstart og på volumet. Brenselcellene får plass i midt-tunnelen av bilen og leverer 100kW effekt.

Bilen er drevet av en 80kW motor i front og to stykk 25kW navmotorer på hvert bakhjul. Dette designet skal i følge Honda gi ytterligere plass til en romslig kupé.

Bedre hydrogenlagring
Honda har tatt i bruk ny teknikk for hydrogenlagring. I trykktankene på 350 bar er det et materiale som absorberer hydrogen og gjør det mulig å lagre opptil dobbelt så mye hydrogen som vanlig. På denne måten får Honda FCX med seg fem kg hydrogen, noe som gir en rekkevidde på omtrent 550km.