Nyheter

Bellona krever innsyn i oljeopprydning

Publiseringsdato: 25. november, 2008

Skrevet av: Håvard Lundberg

I helga startet pumping av olje ut av havaristen ”Crete Cement”, men Bellona får ikke innsyn i planen for tømming av olje. – Denne typen hemmeligholdelse taper miljøet på og derfor krever vi innsyn, sier Sigurd Enge i Bellona.

Verken bergingsselskapet, rederiet (Kristian Gerhard Jebsen Skibsrederi) eller Kystverket vil gi Bellona innsyn i planen for hvordan oljen skal fjernes fra lasteskipet, som gikk på grunn i Oslofjorden på onsdag i forrige uke.

– Ved å hemmeligholde planen for hvordan tømming av skipet skal foregå, gjør rederiet det umulig for oss å foreta en selvstendig vurdering av risikobildet. Det taper miljøet på, sier Sigurd Enge, skipper i Bellona.
[picture2]Krever innsyn

Etter miljøinformasjonsloven plikter både det offentlige og private å gi allmennheten innsyn i miljøinformasjon. Med loven i hånda krever Bellona innsyn i hvordan oljetømmingen skal foregå, og sender i dag en formell anmodning om innsyn i oljetømmingsplanen.

– Denne informasjonen burde være tilgjengelig for allmennheten. Vi forstår ikke hvorfor rederiet ikke vil offentliggjøre denne planen, sier Enge.

Du finner brevet til Rederiet i menyen til høyre.
 
135 000 liter olje igjen

Rederiets bergingsselskap startet med tømmingen av vraket på lørdag. Så langt er to tanker i maskinrommet tømt, og man har startet på den tredje tanken.

Ifølge rederiet er 35 300 liter så langt pumpet ut. Dermed gjenstår det om lag 135 300 liter. Rederiet anslår at det vil ta omtrent 14 dager før all oljen er ferdigpumpet ut av vraket.

– Det er snakk om mye olje som skal pumpes ut de kommende dagene. Det burde derfor være i alles interesse at dette blir gjort på en best mulig måte, sier Enge, og fortsetter:

– Vi synes derfor det er spesielt at rederiet ikke vil dele dette med oss.

Uante lekkasjer

Først på lørdag ble tre lekkasjer tettet inne i vraket. Det ble tidligere antatt at mellom 50 og 100 liter med olje har lekket ut av vraket, men ifølge både rederiet og Kystverket aner man ikke hvor mange liter med olje som har lekket ut. Til nå er det samlet opp over 15 000 liter olje, blandet med vann.

Ødelagte lenser

Bilder fra torsdag viste et lag med olje utenfor oljelensene. Denne oljen har tilgriset 500-700 meter med strandlinje i området.
[picture1]Ifølge Kystverket skyldes denne lekkasjen mest sannsynligvis at lensene ble åpnet opp for båter som skulle inn til vraket, men det skal også ha forekommet skader på lensene.

Siden torsdag er det kommet på plass flere lenser som omkranser havaristen. 

Bellona har fulgt saken tett siden grunnstøtingen i forrige uke og har selv vært til stede for å overvåke opprydningsarbeidet i Oslofjorden.