Nyheter

Krever mer biokraft

Publiseringsdato: 26. august, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Bellona-leder Frederic Hauge har skrevet under et bredt opprop for mer biokraft og innføring av grønne sertifikater for fornybar energiproduksjon.

– Hvis det ikke etableres incentiver for biokraft i løpet av høsten vil mange gode grønne energiutbygginger bli lagt på is, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Grønne sertifikater

Hauge inngår nå i en bred koalisjon av Norges største industri- og energibedrifter, næringsorganisasjoner, miljøorganisasjoner og fagbevegelse. I et opprop sendt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ber koalisjonen om rask innføring av grønne sertifikater i Norge. De ber også om en overgangsordning fra og med neste år, slik at Norge får samme fart i utbyggingen av biokraft som vi ville hatt i et grønt sertifikatmarked.

 

Kraft og varme

I løpet av de nærmeste årene skal flere storskala biovarmeanlegg bygges ut i Norge. Enova har allerede gitt tilsagn til 120 fjernvarmeprosjekter, og de fleste anleggene har også potensial for kraftproduksjon.

Men frem til et grønt sertifikatmarked er på plass er det ingen incentiver som bidrar til å produsere kraft i kombinasjon med varme, og når anleggene først bygges som rene varmeanlegg er det veldig vanskelig å utvide til også å produsere kraft i etterkant.

Bortkastet

– Vi trenger all den fornybare energien vi kan få. Bransjen står klar og det eneste vi mangler er offentlige støtteordninger. Å ikke gjøre disse fjernvarmeanleggene til kraftprodusenter vil være fullstendig bortkastet, sier Frederic Hauge.

Han oppfordrer olje- og energiministeren til å vise handlekraft:

– Her har regjeringen muligheten til å gjøre et klimatiltak som virkelig monner.

Last ned oppropet som pdf i boksen til høyre på siden.

Se TV2s innslag om alliansen her.