Nyheter

– Årets valg ble et statsministervalg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på talerstolen valgnatta. Den rødgrønne regjeringen fortsetter etter stortingsvalget 2009.
(Foto: Arbeiderpartiet)

Publiseringsdato: 15. september, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Velgernes miljøinteresse til tross – miljøpartiene gikk tilbake i årets stortingsvalg. – Frykten for at Siv Jensen skulle få legge hånd på miljøpolitikken gjorde at velgerne stemte Arbeiderpartiet, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

Valgkampen i år har i stor grad handlet om ulike regjeringsalternativer. På borgerlig side har det hersket kaos og usikkerhet om hvem som ville regjere med hvem. For mange sto dette valget derfor mellom en fortsatt rødgrønn regjering, eller kaos på borgerlig side.

Før valget viste en meningsmåling utført for Dagbladet og NRK at for velgerne var miljø blant de mest avgjørende sakene i årets valg, kun slått av skole. Likevel har miljøpartiene gått tilbake.

Ap er i tvil om oljeboring 

Arbeiderpartiet har flyttet seg fra å være for oljeboring, til å bli i tvil. Partiets velgermasse er også i ferd med å flytte seg i miljøspørsmål, og særlig når det gjelder oljeboring i sårbare områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi antar at for mange har det derfor føltes trygt å stemme på Ap, sier Hauge.

Han antar at velgerne har hatt sympati med Arbeiderpartiets holdning om å skaffe seg mer kunnskap om oljeboring før eventuell igangsettelse av boring.

Fortsatt kamp om Lofoten

En eventuell åpning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal avgjøres i Forvaltningsplanen for Barentshavet, i løpet av 2010.

– Vi skal gjøre Arbeiderpartiet til et miljøparti, sier Frederic Hauge.

Pressekontakt:
Tone Foss Aspevoll, informasjonsansvarlig i Bellona: 91 72 02 67, tone@bellona.no