– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 20. november, 2017
Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy
Nyheter
Ett land peker seg ut: Norge.
På en samling på klimatoppmøtet – også kjent som COP23 – fortalte en rekke bidragsytere om nye løsninger som er utviklet for å klare 0-utslipp på böljan blå i fremtiden. El-båter og ikke minst el-skip kommer.
Credit: Illustrasjon : Siemens / Bellona
– Den elektriske revolusjonen må og måtte starte på land. Men nå bør el for land og sjø bokstavelig talt kobles sammen, sa seniorrådgiver for skipsfart, Jan Kjetil Paulsen. – Løsningen ligger i å gjøre havner til elektriske knutepunkt, elektriske hubber.
Skipene kan kobles til landstrøm mens de ligger ved kai. Det vil redusere utslipp og bedre luftkvaliteten. Store og små skip kan benytte batterier, både til fremdrift – fjordferger kommer først – og for å gi mer effektiv drift og redusere utslippene til havs og langs kysten. Til dette trengs strøm fra land.
De store og kostbare installasjonene dette vil kreve i havneområdet kan i mange tilfeller kombineres med lade-infrastruktur for kjøretøy, for biler, busser og lastebiler. Dette vil redusere kostnadene, gi bedre uttelling for investeringene og gi bedre utnyttelse av strømnettet.
El-revolusjonen på norsk sjø startet egentlig for tre år siden. Da ble den første el-fergen satt i drift. Det ble nesten umiddelbar suksess både som nullutslippsløsning og ikke minst:
Det viste seg å være billigere i drift enn tradisjonelle fossil-drevne båter.
I desember 2015 vedtok også en lov som påla lav- og nullutslippsløsninger for alle nasjonale og lokale ferger, noe som også ble fulgt opp med økonomiske insentiver.
Siden har det blitt flere. Tre år etter den første el-fergen er 60 el-ferger bestilt eller under bygging og skal settes i drift i løpet av de neste 3-4 årene. Til og med førerløse ferger er så smått på vei.
Turistbåtselskapet The Fjords har hatt en hybridferge i drift i to år. Snart kan passasjerene deres reise med en hel-elektrisk båt i Nærøyfjorden, Geirangerfjorden og Lysefjorden – på et 42 meter langt karbonfiberskrog.
Bellona-leder Frederic Hauge har tidligere uttalt at dette markerer en fantastisk utvikling for grønnere fjordturisme.
Egil Hystad fra Wärtsilä fortalte om utviklingen mot nullutslipps-passasjerskip, mens Bernard Stormyr fra Yara mente vi snart vil se det første hel-elektriske konteinerskipet. Et slikt skip kan redusere NOx- og CO2-utslipp kraftig ved å fjerne omkring 40.000 trailier-frakter årlig.
Plan B Energy Storage, som er en av pionèrene innen batteriløsninger for skip, kom med den kanskje største øyeåpneren: Direktør Brent Perry forsikret at batteriteknologien er moden og utvikles så fort at en nullutslippsløsning for transatlantisk transport bare er noen få år unna.
– Vi må ikke bare tenke batterier her, men mer helhetlige energiløsninger. Her er det store muligheter særlig for Norge til å utvikle en ny, stor industri, en «ny olje», mente han. Han mente batterier kan bli avgjørende for å – selvfølgelig – lagre strøm, fungere som buffere og stabilisere strømnettet og med jevnere strømforbruk: bidra til lavere strømpriser.
Samlingen ga tydelig beskjed om at industrien er i gang. Alle som jobber med marin transport ønsker tilsynelatende å kutte utslipp, og mange har allerede begynt å investere i mer miljøvennlig teknologi.
Dette skjer selv om shipping faktisk ikke er fullt og helt med i Paris-avtalen. Og selv om utslippene fra skip bare har økt de siste årene.
Og selv om klima ikke er med i alt av avtaler og reguleringer, fikk i hvert fall norske myndigheter ros:
– Norske myndigheter har på mange måter vært et eksempel til etterfølgelse for andre land, for eksempel ved at de har bidratt til fremveksten av elektriske ferger, mente Bellonas Jan Kjetil Paulsen.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...