Nyheter

Frederic Hauge til The Guardian: Kloden blir kokt uten CCS

Frederic Hauge
Frederic Hauge
Foto: Bellona

Publiseringsdato: 13. august, 2024

Skrevet av: Signy Fardal

– Prisen på å ikke satse på karbonfangst og -lagring (CCS) er at kloden blir kokt, sier Bellonas Fredric Hauge til den britiske storavisa The Guardian.

Hauge var med da internasjonal presse ble invitert til Heidelberg Materials sitt CCS-anlegg i Brevik tidligere i sommer.

«Norge skal bane vei for karbonfri sement», skriver den britiske storavisa.

«Karbonfangst og -lagring, eller CCS, er et sentralt element i veikart for en ren økonomi utarbeidet av Det internasjonale energibyrået og IPCC. Det er også dyrt, energikrevende og historisk upålitelig. Aktivister har kritisert fossile brenselselskaper for å pumpe mesteparten av karbonet de har fanget tilbake til produksjonsfeltene for å presse ut mer olje, og har avvist investeringer i teknologien som et grønnvaskingsverktøy for å unnskylde mer boring. Men for sementindustrien er CCS den mest avanserte av løsningene som ingeniører kappes om å bringe til markedet», skriver The Guardian.

Videre skriver The Guardian at hvis Heidelberg Materials sitt anlegg i Brevik lykkes, kan de hjelpe industrien til å kutte en tredjedel av utslippene fra denne industrien innen 2050.

I artikkelen sier Frederic Hauge at han tror at publikums oppfatning av CCS har begynt å endre seg etter hvert som omfanget av utfordringen som klimaendringene utgjør har blitt tydeligere.

Les hele artikkelen her.