Nyheter

Bellona inviterer oljebransjen til debatt

Bellona holdt CO2-rensing seminar for oljebransjen i Stavanger under ONS 2006 for fullsatt sal.
Bellona holdt CO2-rensing seminar for oljebransjen i Stavanger under ONS 2006 for fullsatt sal.
Bellona

Publiseringsdato: 26. august, 2024

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

I dag starter ONS, på folkemunne oljemessen, i Stavanger.  – Vi har vært på ONS og snakket om karbonfangts og -lagring (CCS) i 30 år.  Nå må teknologien tas i bruk, det er avgjørende for å bekjempe klimakrisen, sier Frederic Hauge. 

ONS har samlet den internasjonale energibransjen i Stavanger annet hvert år i 50 år og Bellona er som alltid på plass for å utfordre oljebransjen og sette søkelys på miljøløsninger som må på plass i industrien. 

Debatt på mandag:

Hvordan realiserer vi blå strøm i Norge?

Gasskraft med karbonfangst- og lagring (blå strøm) kan produsere store mengder stabil kraft med lave CO2-utslipp, og kan spille en viktig rolle i et kraftsystem med stadig mer vind- og solkraft. Men hva skal til for at slike anlegg etableres? Bellona inviterer til diskusjon om tekniske, økonomiske og politiske løsninger på kraft- og industriutvikling i Norge.

– Terje Jensen i Siemens Energy vil gi en introduksjon i gasskraft. Erling Rongland i Ocean-Power AS vil snakke om mulighetene for blå strøm på den norske kontinentalsokkelen, Trond Austrheim vil gi Equinor sitt perspektiv på blå strøm som balansekraft og han vil si noe om når slike installasjoner kan stå ferdig, forteller Bellona-stifter Frederic Hauge, som vil lede debatten.

Debatt på tirsdag:

Realisering av CCS på avfallsforbrenning i Norge

– Audun Aspelund fra Klimakur for avfallsforbrenning presenterer den seneste og mest komplette kostnadsanalysen av CCS på avfallsforbrenning. Marcus Hole fra Celcio forteller om mulighetene for finansiering via karbonfjerning, Ole Henrik Ree forklarer hva som skal til for at Microsoft kan investere i CCS på avfallsforbrenning, og Camilla Bergsli fra Gassnova gir en status på CCS i Norge, sier Hauge.

Begge arrangementene finner sted på Cementen i Stavanger.

Mer info arrangementene:

Hvordan realiserer vi blå strøm i Norge?
Realisering av CCS på avfallsforbrenning i Norge