– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 16. juni, 2011
Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit
Nyheter
– For menneskeheten som helhet er det uten tvil rasjonelt å flytte penger fra skitten til klimavennlig produksjon. Dessverre skjer det i altfor liten grad i dag.
Det sa James Cameron i det London-baserte selskapet Climate Change Capital da Bellona feiret sitt 25-årsjubileum i dag.
Få tør å satse
Hans var førstemann ut av innlederne under konferansens tredje temabolk, klimavennlige investeringer.
– Finansverdenen er delt opp i små aktører som ikke handler i tråd med fellesskapets interesser, de ordner ikke opp i problemer på systemnivå. Det er en viktig årsak til at det i dag blir kjørt massevis av penger inn i forurensende prosjekter, mens de miljøvennlige sitter igjen med smulene.
– Konsulentbyrået Mercer har kommet frem til at dersom klimaproblemet skal håndteres, må hele 40 prosent av kapitalen i deres store portifolio inn i utslippsreduserende prosjekter. For å si det forsiktig: Vi er langt, langt unna det i dag.
Roser Kyoto-mekanisme
Dette til tross: James Cameron – som ikke må forveksles med filmskaperen med samme navn – mener noen utviklingstrekk gir grunn til optimisme.
– Selv om summene er altfor lave, har Kyoto-protokollens grønne utviklingsmekanisme (CDM) faktisk ført til finansiering av viktige klimaprosjekter i fattige land.
– Om man forplikter aktører til klimakutt, og deretter gir dem en viss fleksibilitet på hvordan de skal gjennomføres, vil kapitalen begynne å flytte på seg. Det er nettopp det CDM har gjort, og det må man applaudere.
– Urettferdig kritikk
CDM er en bestemmelse i Kyoto-protokollen hvis hensikt er å sørge for at klimakuttene gjøres der de er billigst. Stater som har konkrete forpliktelser til utslippsreduksjoner – alle disse er relativt høyt utviklede land – kan gjennom CDM betale for klimatiltak i utviklingsland, og så få det godskrevet som sin egen reduksjon.
Cameron mener denne mekanismen, som har blitt kritisert for manglende effektivitet og for å være direkte kontraproduktiv, har blitt møtt med altfor stor skepsis.
– Til og med innenfor miljøbevegelsen har CDM blitt kritisert. Når den er en av få tiltak som har lyktes med å flytte kapital til gode klimaprosjekter, er det urimelig.
Store summer
Camerons selskap startet opp for syv år siden, men han mener at det allerede har bevist at klimainvesteringer er fornuftig – også økonomisk.
– Vi har kanalisert til sammen over én milliard dollar til utslippsreduserende tiltak i Kina alene. De har kuttet tusenvis av tonn CO2 fra silke-, sement-, jern- og stålindustri – og investeringene betaler seg.
– Vis fram vellykkede prosjekter!
En høyere og mer omfattende prising av CO2-utslipp er den viktigste faktoren om mer penger skal kanaliseres til klimatiltak i fremtiden, mener Cameron.
– En effektiv og storstilt kapitalforflytning vil kreve en karbonpris som gjelder for hele økonomien.
Han trakk også frem betydningen at skattelettelser til forskning og innovasjon på klimatiltak – før han avsluttet med å skryte av Bellonas kommunikasjonsstrategi:
– Skal vi få folk til å gjøre langsiktige investeringer i gode miljøprosjekter, må vi ha en positiv historie å fortelle. Der gjør Bellona mye riktig – dere viser frem suksessene som finnes.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...