Nyheter

Klimaekspert James Hansen i Oslo

James Hansen
(Foto: Bill Ebbesen/Wikimedia)

Publiseringsdato: 16. mars, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Se James Hansens foredrag i Oslo på web-tv her. Hansen holder foredraget «Beyond the tipping point» i ettermiddag, og møter Bellonas Frederic Hauge med flere til debatt.

Den kjente klimaforskeren James Hansen holder i kveld foredraget «Beyond the tipping point» i Oslo kl 16.30 i dag, mandag.

 

Hansen er professor ved NASAs Goddard Institute for Space Studies. Han blir gjerne omtalt som klimakrisens bestefar.

Allerede i 1988 talte Jansen til Kongressen i USA, og advarte mot menneskeskapte klimaendringer. Talen ble fulgt av en avisartikkel med tittelen «Hansen mot verden».

Møter Hauge, Solheim og Bech Gjørv

Etter dagens foredrag i Oslo, møter han leder i Bellona Frederic Hauge, miljøvernminister Erik Solheim, og direktør for ny energi i StatoilHydro Alexandra Bech Gjørv til debatt. Debatten ledes av professor ved BI Jørgen Randers. Møtet er arrangert av Polyteknisk forening.

Hansens foredag er basert på en rapport han utga i 2007 sammen med åtte andre forskere, der han hevder at vi må redusere CO2-nivået i atmosfæren til et lavere nivå enn dagens hvis vi skal unngå farlig og irreversibel global oppvarming.

James Hansen, Frederic Hauge og Erik Solheim har skrevet kronikken ”Vippepunkt i Arktis” sammen. Den kan du lese i Dagbladet.

Kritiserer kvotehandel

I et intervju med Aftenposten.no går Hansen hardt ut mot kvotehandel, og sier han heller vil se klimaforhandlingene i København havarere, enn at vi får en avtale som baserer seg på handel av klimakvoter som tillater at man fortsetter med kullkraft. Hansen foreslår i stedet avgift på CO2-utslipp.

 

Bellonas Frederic Hauge, som skal møte Hansen til debatt på mandag, er enig i at en CO2-avgift kan være å foretrekke fremfor et kvotehandelssystem, men vil på ingen måte se klimaforhandlingene havarere av den grunn.

– I Europa har systemet begynt å virke, og det vil sette tilbake mye av arbeidet som er gjort på klimaområdet. I tillegg vil det skape uforutsigbarhet for industrien, som gjør det vanskeligere å utvikle nødvendig teknologi, sier Hauge.