Nyheter

Nye energikrav: – Regjeringen må tørre å gå lenger

Fagrådgiver, Lene Hodge
Fagrådgiver, Lene Hodge

Publiseringsdato: 18. november, 2015

Skrevet av: Bellona

Regjeringen har fastsatt nye energikrav til bygg. - Dagene er definitivt talte for fossil oppvarming, nå kan vi fokusere på løsninger for fremtiden, sier Lene Hodge, rådgiver i Bellona.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier at regjeringen nå skjerper energikravene til nye bygg og sikrer at de vil bli opptil 25 prosent mer energieffektive enn med dagens regler.

Energieffekten skal oppnås med bedre vinduer, mer isolering og mer effektive tekniske systemer. I tillegg blir det forbud mot all installasjon av fossil energi i nye boliger og bygg.

– Forbud mot all installasjon av fossil energi er en stor seier. Her har regjeringen lyttet til nærmere 30 miljø- og bransjeorganisasjoner som vil ha utslippsfrie bygg, sier Hodge som mener at det er viktig at man ikke stopper opp her.

– Aktører i byggsektoren tenker langsiktig og forventer skjerpede krav om knappe fire år. Nesten-null energibygg vil bli kravet fra 2020, men hva dette betyr i praksis er et åpent spørsmål, sier hun.

Samtidig åpner regjeringen for økt mulighet til å bruke elektrisitet, som panelovner, til oppvarming. I dag er det ikke lov til å bruke strøm som oppvarming i bygg over 500 m2. Nå vil regjeringen heve denne grensen til det dobbelte og Bellona frykter derfor at strømforbruket vil øke.

– Tine Sundtoft sier jo selv at hun vil spare på strømmen for å f.eks bruke den i transportsektoren, ved å få biler og ferger over på strøm. Men på dette punktet skjerper ikke regjeringen kravene, og det er en stor mangel i forskriftene, sier Hodge.

– For Bellona er én ting sikkert; vi kan ikke tillate at nye bygg fra 2020 låses til panelovner og el-kjeler bare fordi det er billigst. Kostnadsbildet vil endre seg, fordi ny teknologi og innovasjon som allerede finner sted gjør løsningene mer tilgjengelig, fortsetter hun.

Bellona oppfordrer kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til å besøke byggeprosjektene Zero Village i Bergen, ZEB Living Lab i Trondheim og Kistefossdammen barnehage i Asker som allerede i dag strekker seg mot fremtidens energikrav.

– Her kan ministeren få inspirasjon og se hva ildsjeler og innovatører som er villig til å satse på egen hånd kan få til med dagens teknologi, smiler Hodge.