Nyheter

EU-merking gjør det lettere å velge energieffektivt

Nå blir det lettere å velge energieffektive kjøleskap og frysere.

Publiseringsdato: 10. juli, 2003

Skrevet av: Hanne Bakke

Neste år blir det lettere å velge kjøleskap og fryser som bruker lite strøm med ny EU-merking. Da blir de mest energi-gjerrige produktene merket med A+ og A++.

Energieffektivisering:

Fra 2004 vil forbrukerne lettere finne fram til kjøleskap og frysere som er spesielt økonomiske når det gjelder elektrisitetsforbruk, i butikken skal disse merkes med A+ og A++. Europakommisjonen har besluttet denne nye merkingen som har som mål å hjelpe forbrukerne å handle energieffektivt og på den måten hjelpe til med å sikre energitilførselen til EU, samtidig som man motvirker global oppvarming.

Energi-merkingsprogrammet ble lansert av Europakommisjonen i 1994 og har ført til at produsentene nå tilbyr modeller som stadig blir bedre når det gjelder energieffektivitet.

Andre husholdningselektriske apparater er allerede dekket av det europeiske energi-merkings programmet. Og europeiske forbrukere blir oppfordret til å skaffe seg informasjon om dette når de går til innkjøp av av f. eks en ovn, vaskemaskin eller oppvaskmaskin. De produktene som bruker minst elektrisitet er merket med klasse A, og verstingene, med det høyeste energiforbruket, er merket med klasse F eller G.

De nye klassene A+ og A++ representerer de absolutt beste produktene på markedet når det gjelder energieffektivitet.