Nyheter

Begravelse og avfall på utstilling

Publiseringsdato: 3. november, 2006

Skrevet av: Mette Martinsen

Fotografen Knut Bry åpnet lørdag 4. november sin første separatutstilling under tittelen Alfa Omega på Stenersenmuseet i Oslo.

Utstillingen består av to fotoserier, der den ene delen henter motiver fra den italienske kirkegården Staglioni utenfor Genova, Italia. Den andre delen av utstillingen handler om norsk matavfall. Som også kan betraktes som en slags begravelse.

Det er dessverre en kjensgjerning at vårt forbruk er stadig økende. Så også mengden avfall vi kvitter oss med. At vi kaster mye mat hadde kommet fotografen for øre, noe som har ”inspirert” ham til å fotografere – og stille ut – søpla vår. Dessuten har han tatt opp hele samlebåndsprosessen på video.

Motivene fant han på ”et sted i Norge som behandler matavfall.”

– Jeg ble helt sjokkert over det jeg så, sier Knut Bry til Bellona web. Han forteller om store paller med appelsinjuice som gikk rett ”i bøtta” fordi noen få av dem var lekk. En diger kasse med sjokolade – helt spiselig sjokolade – gikk samme vei. Helt fine grønnsaker, store kar med brøddeig – alt sammen mat som av en eller annen grunn ble forkastet som menneskeføde. For ikke å snakke om all den maten butikkene kaster på grunn av datohysteriet.

Nå får vi altså elendigheten midt i fleisen. Bildene, som Bellona web har sett, er alt fra pene og pyntelige til direkte groteske. Vår anbefaling er at så mange som mulig legger veien om Stenersenmuseet og lar seg ryste. Kanskje endatil provosere. Og intet ville glede oss mer enn at det dessuten får folk til å revurdere sitt eget forbruk.

Men kanskje må det sterkere lut til. Kanskje bør Bry lage en ny utstilling, hvor han realiserer sin idé om å ta søpla fysisk inn i utstillingslokalet. Våkner vi da?

Utstillingen varer til 31. desember.

PS: Til de som lurer på hvor det blir av dette avfallet: Det blir drivstoff for bussene i Fredrikstad!