Nyheter

Bellona gratulerer Bjørvika-vinner

Ane T. Brunvoll er fagansvarlig for fornybar energi og energieffektivisering i Miljøstiftelsen Bellona.
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 27. mars, 2009

Skrevet av: Anne Karin Sæther

- Vi gratulerer juryen med å ha plukket ut den kandidaten som var best på miljø. Lund Hagem Arkitekter har levert den type løsning vi trenger for et nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika.

I dag ble juryenes avgjørelse i arkitektkonkurransene om de nye byggene for Munch/Stenersen og Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika gjort kjent.

Kan ikke sløse

Tidligere denne uken var Bellona kritisk til at til at svært mange av konkurransebidragene for et nytt Deichmanske sto for en utstrakt bruk av glassfasader, noe som vanligvis skaper et voldsomt stort energibehov.

– Det er derfor gledelig at vinneren for Deichmanske hovedbibliotek nå skårer høyest på miljø av alle, og samtidig er godt forbi alle de andre kandidatene på energikrav, sier leder av Bellonas klima- og energiavdeling, Ane T. Brunvoll.

– Vi trenger noe annet enn glassbygg som sløser med energi, sier Brunvoll.

Miljø høyt prioritert

– Juryen har prioritert krav om energi og miljø høyt i sin begrunnelse, og det skulle bare mangle. Nå får vi håpe at dette prosjektet blir fulgt opp på best mulig måte, med de høyeste miljøstandarder, sier Brunvoll.

I sin begrunnelse for å velge prosjektet Diagonal fra Lund Hagem Arkitekter, sier juryen følgende (Bellonas oversettelse fra engelsk):

bodytextimage_Diagonale.jpg Photo: (Foto: haveiendom.no)

«Diagonal skårer best av alle på miljøkrav. Dette konseptforslaget møter kravene i til energibruk med god margin, og er også mye bedre enn alle de andre når til gjelder krav til energibruk. Utvendig består overflaten kun av 20 % vinduer. 80 % består av en vegg belagt med en gjennomskinnelig nano-gel med meget gode isoleringsegenskaper. Dette gjør at biblioteket ikke bare er innovativ på løsninger for biblioteket, men også i tekniske spørsmål.»

– Det må riktignok forskning til før vi vet om denne løsningen med en slik spesiell, litt gjennomsiktig vegg er god nok, rent miljømessig, sier Brunvoll.

Følger med framover

Bellona har ikke hatt anledning til å vurdere miljøstandarden på vinneren av Munch-/Stenersen-bygget, men vil følge nøye med på utbyggingen av Bjørvika, et område Oslos politikere har lovet at skal være et europeisk utstillingsvindu for gode miljø- og energiløsninger.