Nyheter

Terje Riis Johansen: – Vi står foran en liten revolusjon!

Bellonas Ane T. Brunvoll overrekker rapprten til Terje Riis-Johansen.
(foto: OED)

Publiseringsdato: 25. juni, 2009

Skrevet av: Annicken Vargel

Statsråd Terje Riis-Johansen fikk i dag overrakt Lavenergiutvalgets rapport om energieffektivisering fra Bellonas Ane T. Brunvoll, et av utvalgets medlemmer.

Lavenergiutvalget foreslår en halvering av energibruken i bygg innen 2040 og en 20 prosents reduksjon av energibruken i industrien innen 2020.
Passende nok ble rapporten overlevert i et passivhus som er under bygging på Skøyen i Oslo.

Rapporten presenterer potensialer og virkemidler for lavenergi i Norge, innen bygg og industri. Vi har satt noen konkrete mål, og vi håper at Terje Riis-Johansen vil bruke dette i valgkampen, sier Ane T. Brunvoll i Bellona.

– Og rapporten bør danne grunnlag for neste regjeringserklæring, hvis ikke tar vi ikke klima på alvor.

Høye ambisjoner

Terje Riis-Johansen kunne forsikre om at han har et høyt ambisjonsnivå.

– Innen bygg er det et stort energibruk, og et stort potensial for reduksjon. I 2009 setter vi opp bygg som har større energiforbruk enn bygg vi lagde for 20 til 30 år siden. Jeg mener at energieffektivisering må være en del av det som sier at et hus er av god kvalitet, sier Riis-Johansen.

– Jobben utvalget har lagt grunnlag for her, er pekt ut som den aller viktigste i forhold til å bekjempe klimaendringer, og vi står foran en liten revolusjon i forhold til det som vil skje de kommende årene, sa Riis-Johansen.

Gradvis reduksjon

Utvalget mener det er mulig å gradvis redusere energibruken i bygg fra dagens nivå på 80 TWh med 10 TWh i 2020, 25 TWh i 2030 og 40 TWh i 2040.

– Det høres radikalt ut, men det foregår mye arbeid på dette, blant annet i EU, sier Ane T. Brunvoll.

Regjeringskvartal i klasse A?

Hun brukte selv anledningen til å spørre statsråden om han vil prøve å få forbedret planene for bygging av nytt regjeringskvartal. Det såkalte byggetrinn fem i Regjeringskvartalet er estimert å koste 800 millioner, og vil tilsvare energiklasse C.

– Jeg mener han så litt forlegen ut da jeg spurte. Jeg synes det hadde vært regjeringens mulighet til å gå fra snakk til alvor og sørge for at det blir et energieffektivt prosjekt. Terje Riis-Johansen kan bidra til at regjeringen blir et utstillingsvindu, at de går foran og viser vei når det gjelder energieffektive bygg. Bellona skal flytte inn i et nybygg som blir klasse A, og vi er bare leietakere. Da burde dette være mulig for staten å få til også, sier Brunvoll.