Nyheter

Trondheim viser vei

(Foto: Annicken Vargel / Bellona)

Publiseringsdato: 15. desember, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Samme dag som Arnold Schwarzenegger uttalte at verden ikke har tid til å vente på trege FN-forhandlinger, presenterte Trondheim kommune, Siemens og Bellona energieffektiviseringsprosjektet "Trondheim Smart City" på Bella Center i København.

– Forstudien vår viste at vi har et effektiviseringspotensial på 22 prosent av vårt totale energiforbruk. Da var det bare å sette i gang sparetiltakene, sa Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap), under presentasjonen av Trondheim Smart City i Bellona Room på Bella Center i København tidligere i dag.

Gjør som Arnold

– Prosessene kan gå sakte på statlig nivå, derfor trenger vi byene. Dette handler om teknologi, økonomi, og innstilling, sa Siemens’ Otto Frøseth under paneldiskusjonen som fulgte Otterviks presentasjon.

Et par timer tidligere hadde Californias guvernør Arnold Schwarzenegger holdt pressekonferanse og uttalt at vi ikke har tid til å vente på at statene skal bli enig seg i mellom, byer og stater må gå foran, mente han.

Skal bli verdens smarteste

Trondheim Smart City er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune, Siemens, og Bellona. Gjennom målrettet arbeid hvor hele byen er involvert skal Trondheim bli et eksempel til etterfølgelse når det gjelder effektiv energibruk.

Prosjektet begynte med en studie av hvordan Trondheim kan bli smartere, og har fortsatt med en bevisstgjøringskampanje blant byens innbyggere. Nå kan Trondheims innbyggere lever sin egen energiplan for hvordan de skal bruke mindre energi, samtidig som kommunen kutter sitt eget forbruk, og legger til rette for at private husholdninger kan bli smartere.

Progressive byer

Luxembourgeren Claude Turmes er visepresident i Europaparlamentets grønne gruppe, og deltok også i paneldebatten. Han var svært begeistret over det som skjer i Trondheim, og mente at slike initiativer er avgjørende i kampen mot klimaendringene:

– Byer er ikke bundet opp av nasjonale interesser, og er dermed ofte mer progressive enn stater. Og det er de som tar beslutningene på lokalt plan. De eier strømnett, og tar viktige investeringsbeslutninger om infrastruktur og kollektivtransport.

Se hele presentasjonen og paneldebatten her.