Nyheter

Arkitekturpris for Bellonahuset

Foto: Lone Kjersheim

Publiseringsdato: 6. mars, 2011

Miljøstiftelsen Bellonas nye hjem er Norges mest energieffektive kontor. Nå vanker det også skryt for utformingen: Bellonahusets arkitekt, LPO Arkitekter, har fått Narud-Stokke-Wiigs Jubileumspris for miljø- og energibevisst arkitektur av ypperste klasse for 2011.

– Denne prisen anerkjenner at god arkitektur kan forenes med svært gode miljø- og energiegenskaper. Vi håper mange vil la seg inspirere av kontorlokalene våre, sier Bellonas Guro Nereng.

Soleklar vinner

Prisen skal fremme det ypperste innen arkitektur, miljø og energibevisst design knyttet til prosjekter i Oslo og Akershus. Mottakeren er LPO Arkitekter som blir hedret for sin helhetlige plan for Vulkanområdet og og Bellonahuset særskilt.

– Bellonahuset ved LPO Arkitekter er en soleklar vinner av NSWs miljø- og energipris. Det er mye mer enn ‘bare’ et bygg av resirkulerte materialer og lavt energiforbruk, det er også et bygg som resirkulerer og aktiviserer tidligere brakke landområder midt i byen vår og gjør dem tilgjengelige for alle, sier NSWs juryleder Caroline Hatlen.

Juryen mener også at miljøaspektene er forbilledlig integrert i den arkitektoniske løsningen som helhet og den fremhever ambisjonsnivået på miljø- og energisiden. I begrunnelsen nevner juryen et godt samarbeid rundt byggeprosessen mellom oppdragsgiver, bruker, entreprenør, rådgivere og arkitekt.

Vil bruke prisen på å dele erfaringene

LPO Arkitekter vil bruke prisen på 50 000 kroner til et eget arrangement for å videreformidle lærdom fra Vulkan- og Bellonahusprosessen til andre arkitekter. Dette kunngjorde daglig leder Lisbeth Halseth i takketalen og henviste til Bellonaleder Frederic Hauges budskap under åpningen av Bellonahuset 17. februar: De ønsker begge at energirekorden skal bli slått så raskt som mulig og lover å dele sine erfaringer.

– LPO og arkitekt Marius Wormdal fortjener denne anerkjennelsen. Vi gratulerer med prisen og synes det er flott at juryen trekker fram helhetlig integrering av miljøløsningene i bygget, sier Nereng.