Nyheter

Bellonas miljøbygg nominert til gjev pris

Bellona

Publiseringsdato: 13. oktober, 2011

Skrevet av: Marianne Alfsen

Er Bellonahuset Norges største ingeniørbragd i 2011? Det skal en fagjury og Teknisk Ukeblads lesere avgjøre denne høsten. – Å bli nominert er en anerkjennelse i seg selv, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

Årets ingeniørbragd deles ut av Teknisk Ukeblad og hedrer god ingeniørkunst, som bidrar med løsninger på samfunnsmessige og teknologiske utfordringer. Vinneren kåres av en fagjury, med NTNU-rektor Torbjørn Digernes i spissen, og Teknisk Ukeblads lesere. Hvem som stikker av med den gjeve prisen for 2011, blir klart i januar 2012. Bellona ble identifisert som den første nominerte i Teknisk Ukeblad 6. oktober.

– Vi er stolte av å ha Norges første kontorbygg i energiklasse A. At bygget nå er nominert til prisen Årets ingeniørbragd, ser vi som en anerkjennelse av den milepælen Bellonahuset representerer, fortsetter Bøhmer.

Norges beste

Norges mest energieffektive kontorbygg ble til takket være tett samarbeid mellom Aspelin Ramm Eiendom, Veidekke, hamra og Bellona. I februar 2011 kunne miljøstiftelsen ta det banebrytende bygget i bruk. Et bygg proppfullt av smarte, kostadseffektive energiløsninger – som gjør at energiforbruket sannsynligvis vil havne godt under en tredjedel av gjennomsnittet for norske kontorbygg, når regnskapet for første driftsår gjøres opp.

Planleggingen tok til før den nye, statlige energimerkeordningen engang var klar.

– Vi hadde lovet dem et A-bygg, men den gang var det jo ingen som visste hvordan energiklassifiseringen skulle bli. Vi hadde jobbet seks måneder mot ukjent mål før energimerkingen var klar, forteller Heine Skogseid, prosjektleder for Veidekke, til Teknisk Ukeblad.

Stort potensial

Potensialet for mer effektiv energibruk i norske bygninger er enormt. Det er også avgjørende for å realisere klimagasskutt. Landets bygninger står for rundt 40 prosent av det totale energiforbruket her til lands. Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at 54 prosent av de nødvendige kuttene av klimagassutslipp frem mot 2030 må gjøres gjennom energieffektivisering.

– Bellonahuset er blitt et forbilde andre kan strekke seg etter, sa Enova-direktør Nils-Kristian Nakstad i forbindelse med åpningen i februar.

Åtte måneder senere er Bellonahuset fortsatt Norges mest energieffektive kontorbygg.

– Dessverre, sier Nils Bøhmer, og legger til:

– Vi vil bli slått. Noen som tar utfordringen?