Nyheter

Feirer Enoksens avgang

(Foto: Berit K. Andersen)

Publiseringsdato: 21. september, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

– I dag er det kakefest hos Bellona, sier en fornøyd Frederic Hauge, etter at det er blitt kjent at Odd Roger Enoksen er ferdig som olje- og energiminister.

– Ja, for makan til udugelig minister, sier Bellona-leder Hauge og rister på hodet.

Han vet ikke engang helt hvor han skal starte når han skal begrunne dagens feiring. Men bare det at Sps oljeminister aldri fikk på plass grønne sertifikater for fornybar energi er grunn god nok, mener han.

Frustrasjon

Det er VG som melder at Enoksen må gå. Ingen regjeringskilder ønsker å kommentere avgangen før etter dagens statsråd, der ministere formelt blir utnevnt.

Enoksen fikk to år som minister i Olje- og energidepartementet. Frustrasjonen over alt han ikke fikk til i løpet av denne perioden har vært stor og utbredt. For eksempel trengte han hele to år på å få fram et forslag om pant på oljefyrkjeler, selv om panteordningen allerede var varslet da han startet. Dessuten er det fortsatt mye som er uavklart når det gjelder CO2-håndtering på både Mongstad og Kårstø.

Sp-leder og kommunalminister Åslaug Haga skal nå ta Enoksens plass. Bellona-lederen har en helt annen tiltro til henne:

– Enoksen har vært hyggelig, men Haga kan i tillegg være litt brutal, og det er nødvendig, sier Hauge.

Han håper Haga kan få fortgang i satsingen på CO2-håndtering i Norge.

Grønn fiasko

Innføringen av grønne sertifikater, en markedsbasert ordning for å fremme fornybar energi, var under planlegging i mange år, men ble skrinlagt i fjor. Da Enoksen brøt forhandlingene med Sverige om sertifikatordningen, forsvarte han fiaskoen med veldig dårlige argumenter.

Bellona mente den gang at Enoksens beregninger, som skulle vise at norske forbrukere ville måtte betale mye mer enn svenskene, var direkte feil.

– Man må spørre seg om dette er bevisst desinformasjon, eller om Enoksen ikke har tatt seg bryderiet med å sette seg ordentlig inn i saken, sa nestleder i Bellona, Marius Holm, den gang.

Noen måneder senere, i fjor sommer, kom Enoksen med det han kalte ”et historisk løft for fornybar energi”. Bellona ble ikke imponert, og pekte på uklare rammevilkår og et ambisjonsnivå på minimumsgrensen.

Da Enoksen i forbindelse med at statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst kom med den nye støtteordningen for fornybar energi ble det klart at regjeringens politikk for fornybar energi ikke ville føre til noe stort løft for verken vindkraft eller bioenergi.

Med Enoksen ute av Olje- og energidepartementet håper Bellona nå at fornybar energi vil bli løftet fram av Haga, og at hun får på plass gode og forutsigbare rammevilkår.