Nyheter

En tredel av verdens CO2-utslipp kan fanges

Publiseringsdato: 8. oktober, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Nye tall fra Bellona viser at 33 prosent av verdens CO2-utslipp kan fanges og lagres ved hjelp av CO2-håndtering. - Dette er et ambisiøst, men realistisk potensial, sier Bellonas Aage Stangeland, som står bak utregningene. Han får støtte fra internasjonale fagmiljøer.

– Det er veldig viktig at vi nå har fått fastslått at CO2-håndtering kan bidra med så mye. Disse tallene er langt høyere enn hva som har vært opplest og vedtatt tidligere av blant annet IEA (International Energy Agency), sier energirådgiver i Bellona, Aage Stangeland.

I 2050 

I 2050 kan altså så mye som 33 prosent av dagens CO2-utslipp fanges ved hjelp av CO2-håndtering. Hvis man bare ser på Europa er tallet enda høyere: Hele 54 prosent av EUs CO2-utslipp kan fanges og håndteres i 2050.

EU-kommisjonen

Aage Stangeland er dr. scient i materialteknologi, og står bak den nye studien om potensialet for CO2-håndtering.

Stangelands utregninger har tidligere blitt vedtatt av generalforsamlingen til Den Europeiske Teknologiplattformen for CO2-håndtering (ZEP), og EU-kommisjonen har som målsetning å jobbe for omfattende bruk av CCS (Carbon Capture and Storage).

Publisert arbeid 

I motsetning til de fleste såkalte klimaskeptikernes arbeider, er Stangelands artikkel et publisert vitenskapelig arbeide. Den ble nylig publisert i det anerkjente tidskriftet International Journal of Greenhouse Gas Control. Du kan laste ned hele studien ved å bruke linken til høyre på siden.