Leverer ikke på klimaambisjonene
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-...
Nyheter
Publiseringsdato: 29. desember, 2007
Nyheter
Utkastet vil bli lagt frem for EUs beslutningsorganer den 23. Januar og vil inngå i Kommisjonens store klimapakke sammen med forslag til direktiver for økt produksjon av fornybar energi, energieffektivisering og geologisk lagring av CO2.
Karbon-lekkasje
I utkastet, som Bellona har fått tak i, sier Kommisjonen at slike tiltak vil bli innført med sikte på å forhindre ”carbon leakage” eller karbon-lekkasje på norsk, dvs. at europeisk industri ikke skal kunne tjene på å flytte til land som ikke har kvotehandelssystem eller CO2-skatt.
Dermed legger EU et hardt press på land som enda ikke har ratifisert Kyoto-protokollen til å slutte seg til den nye avtalen som ble diskutert på Bali i desember. Land som ikke tar del i denne forestående avtalen, eller de som ikke måtte velge å ratifisere den, vil med andre ord kunne bli møtt med tollbarrierer når de skal selge sine varer i EUs indre marked – som også inkluderer Norge.
Kommisjonen legger også opp til at man vil bruke to prosent av inntektene fra salg av CO2-kvoter til å nøytralisere prisen på varer som blir produsert i EU, men som skal selges i land uten klimatiltak.
Svært positivt
– Det er både oppsiktsvekkende og svært positivt at EU nå tør å legge hele sin politiske og økonomiske makt på å tvinge sine handelspartnere til å innføre CO2-reduserende tiltak, sier Paal Frisvold, leder for Bellona Europa.
– Vi har lenge argumentert for denne løsningen og er svært tilfreds med at det nå ser ut til at Kommisjonen har bestemt seg, sier han.
CO2-avtrykk
For å gjennomføre disse tiltakene foreslår Kommisjonen å regne ut karbon-avtrykket av alle varer. CO2-avtrykket vil så bli omregnet i antall tonn utslipp – for så å kunne identifisere kostnadsforskjellen produsentene i land uten klimatiltak nyter godt av. Denne forskjellen vil så legges til grunn for tollsatsen for import fra disse landene til EUs indre marked. Tiltaket vil gjelde fra 2014.
I tillegg legger Kommisjonen opp til vesentlig endring av fordeling av utslippskvoter mellom industri og kraftproduksjon. Målsetningen er at alle kvoter skal auksjoneres, men at overgangen til auksjonering vil skje langsommer for industrien enn for kraftprodusentene. Forslaget legger også opp til å benytte en viss prosentsats fra inntektene fra salg av kvoter til å finansiere klimatiltak som ny teknologi for fornybart, avskogning og fangst og lagring av CO2.
2009
Etter at Kommisjonen legger frem sitt endelig forslag vil det gå til diskusjon, forhandlinger og vedtak i Europaparlamentet og EUs ministerråd. Denne medbestemmelsesprossessen forventes avsluttet før valget på nytt Europaparlament i juni 2009. Deretter vil det ferdige direktivet bli oversendt Norge via EØS-avtalen, slik at lovteksten kan integreres i norsk lov og igangsettes samtidig i hele EØS-området.
Bellona vil komme tilbake med en mer detaljert presentasjon av dette og de andre direktivforslagene i Kommisjonens klimapakke.
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-...
– Hvis Bellona ikke fantes, måtte vi ha funnet det opp, sa generaldirektør for DG CLIMA i EU-kommisjonen, Kurt Vandenberghe, da han åpnet Bellonas Cl...
«Nå står de dårlige grønne nyhetene i kø» skriver Magnus Takvam på Altinget, men underspiller at grønn omstilling pågår for fullt utenfor Norge. Spør...
– Hvorfor ikke servere kyllingavskjær til laksen? Det gjøres for eksempel i Chile, som også er store på fiskeoppdrett. Vi trenger nye råvarer til nor...