
Svaret på Vestens mineralbehov ligger på land – ikke på havbunnen
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
Nyheter
Publiseringsdato: 3. mars, 2025
Skrevet av: Marika Andersen
Nyheter
EU-kommisjonen lanserte 26. februar tre omfattende initiativer for å redusere energikostnader og styrke Europas grønne omstilling og økonomiske konkurranseevne. EUs planer viser blant annet at en robust, europeisk energifremtid ikke bare kan handle om å presse ned prisene kunstig på kort sikt. De må også skape en energimodell som er rimelig, ren og robust på lang sikt.
Bellona har lenge påpekt at økonomien i nye norske olje- og gassinvesteringer skranter når EU i praksis faser ut sitt importbehov. Hver gang EU strammer inn, som de nå gjør igjen, svekkes argumentene ytterligere for å lete etter og utvinne mer fossil energi i Norge.
I EUs Action Plan for Affordable Energy understrekes det at det nettopp er gass som driver opp energiprisene i Europa.
Beskjeden fra EU er klar: Mindre gass vil gi lavere energipriser og en mer robust energifremtid. Det er den dyreste energiinnsatsfaktoren, altså gass, som avgjør strømprisen. Det har ført til høye energipriser i EU etter invasjonen av Ukraina og økte inntekter for Norge. Fra august 2022 til mai 2024 falt EUs gassimport med 18 %. Planen som nå er lagt frem, tar sikte på å akselerere denne utviklingen og skal bidra til at EU kutter 130 milliarder euro årlig i fossilimportkostnader innen 2030.
Likevel har EUs plan én svakhet: Den legger opp til økt bruk av LNG. Dette er problematisk av samme grunn som det er problematisk å investere i mer fossil energi i Norge – vi risikerer å låse oss til fossil infrastruktur vi om kort tid ikke vil trenge, i stedet for å investere i energieffektivisering og fornybare løsninger som har en fremtid.
Om noen uker presenterer også EU en plan for å kvitte seg helt med gjenværende russisk gassimport.
EU anser mer strømkabler som nøkkelen til et fungerende, rimelig og bærekraftig europeisk energisystem. Nordsjøen trekkes også frem som et sentralt område for utvidet strømutveksling. Selv med verdens mest integrerte kraftnett finnes det fortsatt flaskehalser som hindrer flyten av billig, ren energi.
Derfor vil EU satse stort på å bygge ut nettet og kutte byråkratiet som forsinker ny fornybar energi.
Den europeiske investeringsbanken (EIB) setter av 1,5 milliarder euro til formålet og neste år kommer et nytt lovforslag, European Grid Package, som skal fremskynde utbyggingen av kraftnettet ytterligere. Likevel er det nok av tiltak som kan og bør iverksettes umiddelbart. EU åpner for at land kan avhjelpe de umiddelbare kostnadene for forbrukere og industri – for eksempel ved å kutte eller fjerne moms og inngå langsiktige strømkjøpsavtaler (PPA).
EU viser med dette at de ikke sløser fokus på kortsiktig symptomlindring, men holder stø kurs mot varige systemgrep for billig og ren strøm.
De nylig lanserte tiltakene sies å være avgjørende for å realisere den bærekraftige og robuste europeiske industriomstillingen – samtidig mener Bellona at vi må være forsiktige så vi ikke hiver barnet ut med badevannet.
Etter lanseringen av Omnibus-forenklingspakken kan for eksempel en ny kamp om taksonomien være i emning. Forenkling kan gå ikke på bekostning av klimaet.
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
– Økt mattrygghet vil kreve at vi gjennomfører den største omstillingen av matsystemet i moderne tid, sa Joakim Hauge, Bellonas internasjonale leder ...
Bellona publiserte nylig en rapport om «Klimamyter i sosiale medier» som avdekker at det er mellom 37-48% klimamyter og feilinformasjon i Motvind Nor...
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstil...