Nyheter

Bellona starter algesamarbeid

Publiseringsdato: 25. august, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Bellona signerer i dag en avtale med selskapet AlgaeLink. – Algeproduksjon er en av løsningene på verdens klimakrise, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Mandag kunne nysgjerrige tilskuere endelig få se hva som befant seg under presenningen på kaia utenfor Hall Toll i Stavanger. Presenningen hadde ligget der et døgns tid, og begeistringen var stor da Bellona-leder Frederic Hauge kunne avduke en ekte algereaktor.

– Dette er starten på å utkonkurrere StatoilHydro, sier Bellona-lederen.

Mandag signerte han en samarbeidsavtale med selskapet AlgaeLink.

Direktør for AlgaeLink Peter Van den Dorpel, var til stede under avdukingen i Stavanger.

Løsningsorientert

Bellona mener algeproduksjon kan være et av svarene på utfordringen med den globale oppvarmingen. De hurtigvoksende mikroskopiske organismene kan gi store mengder energi.

Bellona er en løsningsorientert miljøvernorganisasjon, med et teknologioptimistisk fokus, og mener produksjon av energi og drivstoff fra dyrkning av alger har potensial for å kunne erstatte dagens fossile løsninger raskt og uten store omveltninger.

Alger kan dyrkes i områder som ikke egner seg for matproduksjon, og kommer dermed ikke i konflikt med verdens matbehov, noe annet biodrivstoff har møtt kritikk for å gjøre.

Testanlegg

Algereaktoren er et testanlegg, utviklet av det nederlandske selskapet AlgaeLink. Selskapet er i startfasen med å kommersialisere teknologien, og samarbeider med blant annet det nederlandske flyselskapet KLM.

Algereaktoren er 4×6 meter, tar 3000 liter, kan driftes med både ferskvann og saltvann, og bruker under 1kW strøm til drift.

Algereaktoren vil bli flyttet fra kaia i Stavanger, til messeområdet på ONS på tirsdag.

Kraftfull avduking

[picture1]Avdukingen av algereaktoren skjedde under Bellonas seminar i forbindelse med oljemessen ONS i Stavanger. Bellona varmet opp dagen før den offisielle åpningen med å invitere til seminar om hvordan den fossile dinosauren oljeindustrien blir nødt til å legge om til fornybar energi, for å kunne fortsette å eksistere.

Frederic Hauges lenge etterlengtede Tesla el-sportsbil hadde også kommet til Stavanger i anledning Bellonas ONS-seminar. Med presenningen bundet fast i Teslaen, ble det derfor en uvanlig og kraftfull avduking da Teslaen skjøt fart.

Tesla Roadster er verdens første el-sportsbil. Den klarer 0-100 på 4 sekunder, har en rekkevidde på 365 kilometer, og trenger 4 timer på å lades opp.

Alger – et eksempel på framtida

Bellona lanserte for første gang alger som en av flere løsninger på klimakrisen i juni. Under den internasjonale klimakonferansen CC8 presenterte Bellona rapporten, ”The Bellona Scenario: How to Combat Global Warming”, som viser at det er mulig å kutte minst 85 prosent av verdens CO2-utslipp ved hjelp av eksisterende teknologi. Algeteknologi er en av disse.