Nyheter

CCS må til for å ta klimakrisen alvorlig

Rajendra Pachauri er en av deltakerne på UDs klimakonferanse om CO2-håndtering.
(Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Publiseringsdato: 27. mai, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

– Holdningen til CO2-håndtering flytter seg hver eneste dag i internasjonale sammenhenger, sier Frederic Hauge, leder i Bellona. Han er deltaker på UDs klimakonferanse om CO2-håndtering i Bergen denne uka, sammen med blant andre Rajendra Pachauri (bildet).

Utenriksdepartementet har denne uka invitert til en klimakonferanse i Bergen. Formålet er økt oppmerksomhet på CO2-håndtering som en av løsningene på global oppvarming.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpnet onsdag konferansen. Blant deltakerne er tidligere vinner av Nobels fredspris og leder av FNs klimapanel (IPCC) Rajendra Pachauri, og leder av det internasjonale energibyrået (IEA) Nobuo Tanaka, sammen med en rekke statsråder fra store deler av verden.

Både Pauchauri og Tanaka er blant dem som hevder at CO2-håndtering er en teknologi vi ikke kommer utenom i kampen mot klimaendringer.

Nødvendig for to-gradersmålet

– Det er fortsatt mye motstand mot CO2-håndtering, men jeg har hittil ikke møtt noen som klarer å overbevise meg om at vi kan nå to-gradersmålet uten denne teknologien, sier Frederic Hauge.

Hvis den globale temperaturen øker mer enn to grader, vil verden møte svært farlige klimaendringer.

Bellona har i flere år ivret for å ta i bruk CO2-rensing, som på engelsk omtales som CCS (Carbon Storage and Capture), som en av flere teknologier for å redusere klimagassutslipp.

Les mer om CCS på Bellonas CCS-web.

Bellonas rapport How to Combat Global Warming (2008) er en av flere rapporter som viser at denne teknologien gjør det mulig å redusere verdens klimagassutslipp med rundt en tredel.

Et nytt våpen

– Vi har dårlig tid, og må bruke alle tilgjengelige midler for å bekjempe klimaendringene. CO2-håndtering er ikke en erstatning for andre ting som også må gjøres, sa Pachauri under konferansen i Bergen.

– På Bali snakket ingen om CCS. Nå forstår vi at dette er en nødvendig teknologi for å hindre global oppvarming. Hvis det er én teknologi som skal til, så er det CO2-håndtering, sa Tanaka.

Innvendinger mot CCS

bodytextimage_270509-CCS-konferanse-Frederic-Hauge-og-Truls-Gulowsen-web.jpg Photo: (Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Hovedinnvendingene mot CO2-håndtering er at teknologien ikke er ferdig utviklet, og at den fortsatt er dyr.

– Vi kan ikke bare gi opp fordi vi er sent ute, sier Frederic Hauge.

Leder av Greenpeace i Norge Truls Gulowsen, kritiserer det sterke fokuset på CO2-håndtering i klimakampen.

– Greenpeace tar ikke klima på alvor når de ikke tar CO2-håndtering alvorlig. Skal vi nå to-gradersmålet må vi sikte mot 90 prosent kutt globalt. Da blir de rike landene nødt til å bruke karbonnegativ energi og CO2-håndtering blir nødvendig, sier Hauge.

EU-penger til CO2-håndtering

Statsminister Jens Stoltenberg offentliggjorde under konferansen at over en milliard norske kroner skal gå til CO2-håndteringspenger i Europa.

Som en del av Norges bidrag til EØS-finansieringsordningene, vil regjeringen øremerke 140 millioner euro over fem år til prosjekter på karbonfangst og -lagring (CCS) i enkelte av EUs medlemsland. Dette vil være en del av de pengene Norge uansett skal betale til EU-landene.

Bellona har tidligere foreslått at Regjeringen skal bruke halvparten av Norges EØS-penger, altså ca en milliard norske kroner, på CO2-rensing i Europa.