Nyheter

Storbritannia satser stort på CCS

Prosjektlab

Publiseringsdato: 21. mars, 2013

Skrevet av: Sirin Engen

Storbritannias energiminister annonserte i dag, 20.mars, hvilke to prosjekter som vil motta nær 9 milliarder kroner i offentlig støtte til utvikling av industri-CCS (CO2-fangst og –lagring). "I lys av denne utviklingen kommer Storbritannia ett stort skritt nærmere å lande månen, mens Norge står med føttene godt plantet på jorda", sier Bellonas faglige leder, Frederic Hauge.

Mens Storbritannia satser stort på CCS for å møte sine klimamål, er Norges avgjørelse om fortsatt satsning på «månelanding» på Mongstad lagt på is fram til 2016.

Den britiske CCS-konkurransen har pågått siden april 2012 og White Rose – og Peterhead-prosjektene ble valgt etter intensive kommersielle forhandlinger. Midlene prosjektene blir tildelt under den britiske CCS-konkurransen skal bidra til å støtte praktisk erfaring i design, bygging og drift av kommersiell CCS.

White Rose-prosjektet skal fange 90 % av CO2 fra et nytt kullkraftverk før den blir transportert til og lagret under Nordsjøen. Peterhead-prosjektet var det første prospektive CCS-anlegget i Storbritannia. Der vil man fange 85 % av CO2 fra et eksisterende gasskraftverk før den transporteres og lagret i et utarmet gassfelt under Nordsjøen.

«Med dagens kunngjøring beveger vi oss et betydelig skritt nærmere en CCS-industri – en industri som vil bidra til å redusere CO2-utslipp og skape tusenvis av arbeidsplasser», sa Edward Davey, Storbritannias statssekretær for energi etter dagens pressekonferanse.

En endelig investeringsbeslutning for de to prosjektene vil bli kunngjort av den britiske regjeringen i 2015.

Les mer om dette på våre engelsk-språklige nettsider.