Nyheter

–Arrogant av olje- og energiminister Aasland

Frederic Hauge
Frederic Hauge

Publiseringsdato: 7. august, 2023

Skrevet av: Signy Fardal

Bellona reagerer sterkt på at regjeringen gir grønt lys for elektrifisering av Melkøya uten å legge frem vurdering av karbonfangst som alternativ. – Arrogant av olje-og energiminister Aasland, sier Frederic Hauge.

I følge NRK i dag skal regjeringen ha sagt ja til å elektrifisere Melkøya.

– Stortinget ba tidligere i år regjeringen om å legge fram en egen vurdering om hvorvidt gasskraft med CO2-rensing kan være et alternativ til elektrifisering på Melkøya. Dette gir regjeringen tilsynelatende blaffen i. Det er arrogant av oljeminister Aasland å løpe Equinors ærend for å elektrifisere gassproduksjon på Melkøya uten å utrede karbonfangst-alternativet i tråd med lovkrav. Her må Stortinget rydde opp, sier Bellona-stifter Frederic Hauge. Bellona blir nektet innsyn i alle dokumenter om karbonfangstvurderinger som Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet har gjort.

–Brudd på demokratiske spilleregler

–Å nekte oss innsyn er brudd på demokratiske spilleregler og offentlighetsloven som sier at klimatiltak skal ha transparens. Vi reagerer sterkt på regjeringens hemmelighold. Elektrifisering av Melkøya er en av årets viktigste politiske saker og avgjørende for Finnmarks fremtid. Derfor krever vi at regjeringen viser hvilke vurderinger av karbonfangst som er gjort og hvor mye kraftprisen øker, sier Hauge.

Bellona mener karbonfangst- og lagring vil være en bedre løsning for industri og strømkunder i Finnmark. – Flere teknologileverandører har løsninger for karbonfangst og –lagring på Melkøya. Regjeringen og Equinor kunne gitt disse i oppdrag å kutte utslipp uten at det går utover industri og strømkunder i Finnmark. Da ville vi bygd videre på eksisterende teknologi som ikke skaper konflikt med strømkunder og ny industri i Finnmark. I stedet velger Aasland og Equinor å støvsuge Finnmark for kraft, sier Hauge.