Nyheter

Miljøverndepartementet med ny rekord

Publiseringsdato: 10. juli, 2001

Skrevet av: Jon Gauslaa

Tempoet i Miljøverndepartementets behandling av kullseilingssaken på Svalbard viser at man beveger seg på et utrolig høyt nivå når det gjelder kjapp saksbehandling.

Det fleste som har erfaring med den offentlige forvaltning har trolig mer enn en gang irritert seg over sendrektigheten i systemet. Å få svar herfra skjer sjelden over natten. Det finnes imidlertid hederlige unntak. Ett av dem er Miljøverndepartementet.

Imponerende tempo
Etter at departementet nylig ble kritisert for å bruke lang tid på å avgjøre klagene i gasskraftssaken (det tok ca. åtte måneder), synes man å ha tatt skjeen i en annen hånd og avgjør klagesaker nesten like raskt som Geir Moen løper 200-meter. Nå vil sikkert noen innvende at Moen var raskere før, men så mye tregere er han tross alt ikke blitt.

For hva skal vi si om et departement som mottar klagene på fredagen, oversender dem til førsteinstansen for vurdering på mandagen, får svar herfra samme dag og avviser klagene på tirsdagen?

Det var nettopp dette som skjedde med Bellonas og Natur og Ungdoms klager over Sysselmannens vedtak om å tillate bruk av panmax-skip (75.000 dwt) til Store Norskes kullseilinger gjennom Akselssundet på Svalbard. Dette er rett og slett imponerende og vitner om et tempo i saksbehandling som det lukter svidd av. Det gir oss selvsagt også kullsviertro på at saken har vært grundig og betryggende behandlet…