Nyheter

Island: fyllestasjon for hydrogen åpnes i april

Publiseringsdato: 12. mars, 2003

Skrevet av: Hanne Bakke

Under konferansen ”Making Hydrogen Available to the Public” blir verdens første fyllestasjon for hydrogen åpna på Island i april. Anlegget er levert av Norsk Hydro.

Fyllestasjonen ble sendt avgårde fra Fredrikstad til Island i forrige uke med samferdselsminister Torhild Skogsholm og norsk presse som bivånere.

Det blir høytidelig åpning av stasjonen i forbindelse med konferansen ”Making Hydrogen Available to the Public”, som går av stabelen 24. – 25. april. Åpningsdagen 24. april er i følge den islandske kalenderen ”den første sommerdagen”, og er valgt for å symbolisere at Island er klar til å ta sine første skritt mot egen drivstoffproduksjon basert på landets egne fornybare energiressurser.

Islandic New Energy Ltd (INE), som står bak konferansen, er et samarbeidsprosjekt initiert av den islandske regjeringen, og danna av det islandske holdingselskapet VisitOrka hf, Shell Hydrogen, Norsk Hydro og DaimlerCrysler. INE har som mål å få Island til å bli den første hydrogenbaserte økonomien i verden, og ser på åpninga av stasjonen som en viktig milepæl i dette arbeidet.

Fyllestasjonen er en del av det EU- støttede ECTOS prosjektet. ECTOS var det første prosjektet INE starta opp og er bygd opp omkring hydrogenfyllestasjonen. På Island er det Shell som skal drive stasjonen på et allerede eksisterende bensinstasjonområde. Anlegget er utformet for direkte tanking på kjøretøyene, som i første omgang er tre hydrogendrevne busser som skal gå i regulær rutetrafikk i Reykjavik i to år.

Les mer om Icelandic New Energy Ltd og konferansen Making Hydrogen Available to the Public

Se liste over fyllestasjoner