Nyheter

Testing av brenselcelleubåt utenfor Kristiansand

U-31 som skal testes på Sørlandet
Foto: HDW

Publiseringsdato: 31. oktober, 2003

Skrevet av: Gunnar Grini

Ubåten som skal testes på Sørlandet er ingen israelsk atomubåt, som noen politikere var engstelige for, men den tyske hydrogenubåten U-31. Den er den første i sitt slag, og kan på grunn av sin brenselcelle være neddykket i hele 3 uker i strekk.

Ubåten skal testes i norsk farvann fra 6. november til juni neste år. Fra november til mars skal testingen foregå utenfor Kristiansand, og den skal der ligge til kai ved den nedlagte marinebasen i Marvika. I løpet av sitt opphold i Norge skal ubåten etter planen også innom Bergen og Stavanger. U-31 er en prototyp for den tyske marinen og er svært spennende fordi den tar i bruk brenselcelleteknologi og hydrogen som energibærer.

Bellona har lenge jobbet hardt for å promotere nettopp hydrogen som fremtidens energibærer i transportsektoren.

Allerede før sin ankomst til norsk farvann har U-31 skapt overskrifter, siden den av noen har blitt forvekslet med de omstridte Dolphin-ubåtene. I følge flere våpeneksperter er disse utstyrt med israelske atomraketter, men det er altså ingen grunn til bekymring. Båten har et helt nytt brenselscelle-system som gjør at den er uavhengig av luft og derfor kan oppholde seg i flere uker under vann. Elektrisk drevne utbåter må til overflaten for å lade batteriene. Dette gjør U-31 til et alternativ til atomdrevne ubåter.

Bellona Web har tidligere beskrevet ubåten mer detaljert.