Nyheter

Bellona vil feire Riis-Johansens avgang

Terje Riis-Johansen
(Foto: Torbjørn Tandberg)

Publiseringsdato: 3. mars, 2011

Skrevet av: Anne Karin Sæther

– Terje Riis-Johansen har vært en særdeles tafatt olje- og energiminister. Han har vært som en geleklump i hendene på Statoil og har ikke hatt evnen til å bidra til en helhetlig energipolitikk, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Ifølge VG er Terje Riis-Johansen ferdig som olje- og energiminister i dag.  Hos Bellona betyr det kake på kontoret.

– Det skulle bare mangle at han må gå. Hans håndtering av Mongstad-saken er grunn god nok. For hvert år Riis-Johansen har vært statsråd har rensingen av Mongstad blitt utsatt med to, og slikt fører ikke til noe særlig resutlatet, sier Frederic Hauge, leder av Bellona.

– Riis-Johansen er en trivelig fyr, men han har ikke hatt den handlekraften som skal til for å løse fremtidens klima- og energiutfordringer.

Lot Statoil styre

Bellona har vært skuffet over at Riis-Johansen aldri tok noe oppgjør med Statoil, enten saken var nestenulykkene på Gullfaks eller kampen mot oljeboring i Loften og Vesterålen.

Riis-Johansens håndtering av stadige utsettelser av CO2-håndteringsprosjektet på Mongstad har etter Bellona mening også vist at det har vært Statoil, og ikke statsråden som har hatt makten.

– Han har heller ikke vist noen evne til å stå i mot det mektige byråkratiet i Olje- og energidepartementet, sier Hauge.

Nå ser han fram til å utfordre Senterpartiets Ola Borten Moe, som skal være den nye ministeren i departementet, på områdene der Riis-Johansen sviktet.

– Vi håper på å bli møtt med en mindre fossil innstilling av Borten Moe.

Manglet energi

Norge flommer over av muligheter for mer ren energi, men Riis-Johansen har ikke hatt energi til å jobbe fram en helhetlig energipolitikk.

– Denne regjeringen har ikke levert en eneste stortingsmelding om energipolitikk siden 2006. Den siste stortingemeldingen fra 2006, om støtteordninger til fornybar energi, var på bare fire sider, og innholdet i den ble aldri satt ut i live, sier Hauge og fortsetter:

– Siden da har vi ikke hørt noe om hvor regjeringen vil med norsk energipolitikk. Nå blir det opp til Ola Borten Moe å legge fram en stortingsmelding som staker ut fremtiden for norsk energipolitikk, der klima må være det sentrale som setter rammene.