Nyheter

– Fornærmelse mot internasjonal klimapolitikk

Silhouette of a power plant
Silhouette of a power plant
Thinkstockphotos

Publiseringsdato: 3. desember, 2014

I dag ble rapporten fra ekspertgruppen om Statens pensjonsfond utenlandsinvesteringer i kull og petroleumsselskaper levert til finansminister Siv Jensen. - Anbefalingen om fortsatt investering i kullselskaper er en fornærmelse mot de internasjonale klimaforhandlingene som pågår i Lima akkurat nå, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Ekspertgruppen anbefaler blant annet fortsatt investering i kullselskaper.

-Bellona mener ekspertgruppens anbefalinger er en fornærmelse mot de internasjonale klimaforhandlingene som pågår i Lima akkurat nå, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

-Norge må snarest trekke våre sparepenger ut av forurensende kullindustri som ikke har karbonfangst- og lagring dersom vi skal hevde å være en pådriver i klimaspørsmål, sier Hauge, som understreker at verdens største statseide fond er en agendasetter internasjonalt.

Ekspertgruppens anbefalinger står i sterk konflikt med flertallet på Stortinget. Bellona mener Venstre og KrF straks må søke flertall med Ap/SV/Sp for å trekke oljefondet ut av kull.

– Når KLP i Norge og Rockefeller Foundation i USA greier det, bør også det norske oljefondet greie det, sier Frederic Hauge.

– Dette hadde det vært mulig å finne en løsning på selv om man hadde fattet vedtaket først. Det har finansdepartementet og etikkrådet erfaring med, og prosessen ville gått raskere dersom vi slapp å vente på dette utvalget til Siv Jensen, sier han.

-Bellona vil umiddelbart kontakte ulike eksperter for å etablere en alternativ ekspertgruppe som nå vil sette seg ned for å gå grundig gjennom arbeidet til Siv Jensens ekspertgruppe, avslutter Hauge.

For mer info og ytterligere kommentarer, kontakt kommunikasjonssjef Magnus Borgen: 97 72 84 76