Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 14. desember, 2016
Skrevet av: Christian Eriksen
Nyheter
20 prosent av Oslo kommunes samlede CO2-utslipp kommer fra anleggsmaskiner. Disse skal reduseres raskt, ved hjelp av solceller, elektriske maskiner og fjernvarme. Sammenlignet med andre utslippsreduserende tiltak er dette lavthengende frukter, mener Bellona.
– Teknologien finnes og brukes allerede i dag. Mest av alt handler det om planlegging, og å ta teknologien i bruk til riktig tidspunkt og på riktig måte, sier fagsjef Hallstein Havåg.
Bli nasjonal politikk
Han er klar på som må skje for at Oslos byggeplasser skal bli fossilfrie, og deretter helt utslippsfrie.
– Det er helt sentralt at prioriteringene til Oslo kommune videreføres, som et viktig signal til markedet. Deretter må vi få i gang en satsing i flere store kommuner, sier han.
– Overordnet må målet være å etablere utslippsfrie byggeplasser som nasjonal politikk innen 2020. Det er helt klart mulig, sier Havåg.
Solcelledrevet anleggsstrøm
Nye løsninger for byggeplasser har kommet til i 2016. Anleggsstrøm kan leveres helt utslippsfritt, istedenfor med fossildrevne aggregater, ifølge administrerende direktør Eystein Aspesletten i Green Energy. Han var til stede på forumet for å snakke om iKube, en modulær konstruksjon av solceller og batteri som enkelt kan fraktes og settes opp på byggeplasser.
– Tre iKube-er kan sammen levere 400V anleggsstrøm, ved bruk av solceller og batteri. Denne tjenesten leveres allerede i dag av Akershus Utleie, som har en rekke iKube-er i bruk, sier Aspesletten.
– Alt som kan, skal drives elektrisk
Omsorgsbygg har arbeidet for utslippsfrie byggeplasser fra starten av. Som miljøbevisst innkjøper har de en stor del av æren for utviklingen over det siste året, og de har ikke tenkt å lempe på kravene.
– Vi jobber for en helt fossilfri byggeplass, der andregenerasjons bærekraftsertifisert biodiesel brukes som erstatning for fossilt. Videre skal alt som kan, drives elektrisk, sa administrerende direktør Per Morten Johansen fra scenen på forumsmøtet denne tirsdagen.
Johansen la vekt på at tidligere og bedre planlegging av byggeplassen, og bruk av fjernvarme til byggvarme og byggtørk der det er mulig. Biodrivstoff kan allerede i dag benyttes på de fleste maskiner. Disse punktene skal stilles som krav i alle byggeprosjektene til Omsorgsbygg fremover.
Kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme viste til store utslippsbesparelser ved tidlig bruk av fjernvarme på byggeplass.
– Ved seks byggeplasser på Lillestrøm har vi spart nesten 700 tonn CO2 sammenlignet med bruk av olje, sier Mellvang-Berg.
Bellonaforumet om utslippsfrie byggeplasser ble arrangert tirsdag 13. desember sammen med Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom. 140 personer fra aktører i byggebransjen deltok.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...