Nyheter

Atom-Tønne må redegjøre

Det er på tide å stenge Halden-reaktoren sier Ap's Gunn Karin Gjul.
Photo: Bellona

Publiseringsdato: 13. mars, 2001

Skrevet av: Thomas Nilsen

Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (Ap) mener Halden-reaktoren må stenges, og ber helseminister Tore Tønne redegjøre for atomuhellet i Halden.

For første gang går en Stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet ut og sier at Halden-reaktoren bør stenges. Gunn Karin Gjul stemte for to år siden for videre drift av den omstride atomreaktoren i Halden, men har nå skiftet mening.

–Jeg har hele tida vært skeptisk til driften. Tidligere har jeg bøyd meg for Ap-gruppas flertall. Etter uhellet i mener jeg det er på tide å stenge reaktoren, sier Gjul til Dagbladet.

Samtidig ber hun helseminister Tore Tønne redegjøre for uhellet ved Halden-reaktoren 28. januar i år. Det overordnende politiske ansvaret for driften av Halden-reaktoren tilhører Helsedepartementet.

Institutt for Energiteknikk (IFE) har enda ikke offentliggjort noen rapport om årsaken til den fatale feilen i test-elementet i reaktoren 28. januar som medførte at reaktoren ble nedstengt. Men til Halden Arbeiderblad sier driftssjef ved Halden-reaktoren, Atle Valseth, at testelementet fikk for dårlig kjøling innvendig på grunn av en feilinnstilt ventil. Dette medførte at kappen rundt urandioksiden sprakk, og uran kom i direkte kontakt med kjølevannet. Hvorvidt det var en menneskelig feil som var årsaken til at ventilen var feilinnstilt er ikke kjent.

Det ødelagte brenselselementet er fortsatt ikke tatt ut av reaktoren. Det er ikke kjent hvordan elementet skal behandles etter at det blir tatt ut av reaktoren, eventuelt om det skal sendes ut av Norge.